VIDEO. „Acțiunea durerii” la Satu Mare: Fără umilință în spitale! Asociație pentru drepturile pacienților și construcția de spital nou
Elena Birtoc, fondatoarea Carel Woodworks, a organizat astăzi o primă întâlnire la Satu Mare pentru constituirea unei asociații care să vegheze la respectarea drepturilor pacienților sătmăreni. Femeia de afaceri a precizat că dorește să pună bazele unei cooperări între mediul privat și societatea civilă ca să lupte împotriva sistemului care adesea îi umilește pe cei care ajung în unitățile medicale. Printre obiectivele viitoarei asociații se numără și construirea unui nou spital, după modelul celor de la „Dăruiește Viață”.
Potrivit lui Birtoc, inițiativa a fost inspirată de propriile experiențe pe care le-a avut în spitalul din Satu Mare și cu cadrele medicale de aici. S-a lovit de infirmiere, asistente și medici care au umilit pacienții, iar femeia de afaceri a precizat și că au fost nenumărate cazuri prezentate și public despre modul în care sunt tratați sătmărenii atunci când ajung în unitățile medicale. Și nu doar pacienții trag scurta, la fel pățesc și aparținătorii.
„Satu Mare Unit: Împreună pentru Drepturile Pacienților” este locul unde putem să ne unim și să cerem schimbări reale în modul în care suntem tratați în spitalele noastre. […] Este timpul să ne reluăm drepturile și să nu mai plecăm capul unor oameni complexați ce își varsă frustrările pe pacienți”, se arăta în apelul lansat pentru o primă consultare a cetățenilor sătmăreni.
Pacienții sătmăreni, umiliți de unele asistente și de unii medici
Birtoc a subliniat că sunt și cazuri de medici și asistente care își fac cu dedicație meseria, dar este nevoie de o curățare a sistemului, astfel încât pacienții și aparținătorii să fie tratați cu demnitate, mai ales că sunt vulnerabili atunci când apelează la spitale.
„Dacă noi ne cerem drepturile suntem catalogați ca fiind împotriva spitalului. Noi vrem ca ei să își recunoască greșelile și să facă ceva în sensul ăsta”, a spus Birtoc.
Femeia de afaceri a vorbit și despre faptul că multor sătmăreni le este frică să apeleze la spitalele și medicii sătmăreni, din cauza felului în care se comportă cadrele medicale, dar și pentru că nu au încredere în diagnosticul primit, așa că, cei care își permit, preferă să apeleze la unitățile medicale din alte județe.
„Noi am avut noroc cu mama mea, cu un asistent care ne-a spus să o scoatem din spital că dacă nu, moare aici”, a spus Birtoc referitor la experiențele personale trăite la spitalul din Satu Mare.
Fundația sau asociația ar putea chiar purta numele mamei femeii de afaceri. Este o „acțiune a durerii”, a spus Birtoc, care vrea să aducă de partea sa și mediul de afaceri, nu doar din Satu Mare, ci și de la nivel național. Iar femeia de afaceri vrea chiar să facă un spital din surse private, după modelul celor de la „Dăruiește Viață”.
La întâlnire a participat și avocatul Ovidiu Mureșan, cel care a preluat mai multe cazuri ale pacienților nemulțumiți de îngrijirile medicale primite la Satu Mare. Mureșan îi reprezintă și pe părinții Ștefaniei, adolescenta decedată la Unitatea de Primiri Urgențe.
„Eu cred că se poate mult mai mult în această comunitate […] Problemele sunt de a avea grijă, de a avea empatie, de a avea grijă de pacient,” a spus avocatul Ovidiu Mureșan.
Acest avocat vorbeste sa nu taca. 1. Ascunde ca conducatorul scuterului era beat. 2. Ascunde ca nu exista tratament la afectiunea suferita. 3. Ascunde ca s-a facut tot posibilul in cauza.
View Commente trist e rau esti bolnav faci analize si dupa 2 luni primesti o reteta. foarte grav.
View Comment