Cazul sătmăreanului decedat cu zile la Spitalul Județean. Medicii se contrazic între ei, dau vina unii pe alții
Noi detalii în cazul sătmăreanului în vârstă de 52 de ani care a murit la spitalul din Satu Mare în urma unui accident cu scuterul. Familia a precizat că medicii din Satu Mare ar fi solicitat transferul către alte trei unități medicale, din Cluj, Baia Mare și Oradea, dar că ar fi fost refuzați. În schimb, medicii din Oradea și Cluj spun că nu au primit solicitare de transfer, în timp ce la Baia Mare nu mai erau locuri.
Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Pro TV, soția sătmăreanului a declarat că medicii i-au spus că s-a solicitat transferul către alte unități medical, dar că acesta ar fi fost refuzat.
„Între 05:00 și 06:00 dimineața am vorbit și mi s-a spus că a făcut un stop cardiac și la 07:00 dimineața mi s-a spus că s-a refuzat transferul de la spitalul din Satu Mare, că s-a încercat sau au încercat transferul. Nu i-au dat nicio șansă la viață, la 52 de ani”, ar fi precizat soția sătmăreanului, citată de jurnaliștii de la ProTV, care spun că transferul s-ar fi solicitat către unitățile medicale din Cluj, Baia Mare și Oradea. „Cei de la Spitalul din Satu Mare susțin că bărbatul era transportabil, dar că au fost refuzați de toate cele trei centre medicale”, arată sursa citată.
Și cumnatul victimei a spus același lucru, că s-ar fi solicitat transferul către Cluj, Oradea și Baia Mare, doar că a fost refuzat.
Directorul medical de la Oradea: „Nu au fost contactați de Satu Mare”
În schimb, potrivit jurnaliștilor de la eBihoreanul, directorul medical al Spitalului Județean din Bihor spune că unitatea medicală pe care o conduce nu a fost contactată pentru preluarea pacientului.
„Spitalul nostru nu a fost contactat pentru preluarea pacientului. Am fost căutată ieri de jurnaliștii de la Pro Tv și apoi am sunat medicii de pe linia de gardă de la Chirugie Toracică, de la Chirurgie Generală, de la Terapie Intensivă și de la UPU (Unitatea de Primire a Urgențelor – n.r.). Niciunul dintre ei nu au fost contactați de Satu Mare”, a spus dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Județean Bihor, citată de eBihoreanul.
Manager spital Pneumoftiziologie Cluj: „Nu a fost un refuz”
Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca, a precizat, pentru Pro TV, că nu li s-a cerut transferul, ci doar sfaturi.
„Medicul de gardă din ATI din serviciul de urgență, din UPU, din Satu Mare, a contactat medicul de gardă din chirurgia toracică a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj. I s-a spus să adreseze celui mai apropiat Centru de Chirurgie Toracică, din Baia Mare, care are dotarea necesară, Terapie Intensivă. E la o oră distanță și poate să îi monteze tub de dren. I-a spus exact ce trebuie să facă”, a declarat managerul.
În interviul acordat celor de la Europa Liberă, medicul a adăugat că „Asta a fost toată discuția. Nu fost un refuz. Dar nu a mai revenit nimeni cu un telefon. Dacă nu l-a primit nimeni, dacă vedeau că situația s-a agravat, trebuiau să îl mai sune.”
La Baia Mare nu au mai fost locuri
În ceea ce privește spitalul din Baia Mare, managerul George-Alexandru Oros a afirmat pentru Europa Liberă că nu a primit pacientul pentru că nu mai avea paturi libere nici la secția de chirurgie toracică și nici la ATI.
„Am înțeles de la medicul de chirurgie toracică al spitalului nostru că nu i s-au comunicat toate datele vizavi de pacient. Pe de altă parte, în structura compartimentului de chirurgie toracică nu aveam nici un pat liber în acel moment și nici în secția de Terapie Intensivă. După intervenția chirurgicală nu aveam efectiv unde să îl punem, și așa ceva nu poate fi acceptat”, a afirmat George Alexandru Oroș pentru site-ul citat.
Avocatul familiei spune că în aceast caz planează „o suspiciune de neglijență rar întâlnită” și nu e prima dată când se vorbește despre cel puțin neglijență în cazul Unității de Primiri Urgențe de la Satu Mare. La fel s-a întâmplat și în cazul Ștefaniei, adolescenta decedată la UPU și pentru care sătmărenii au ieșit în stradă.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, crede că vina principală este a medicilor de la Satu Mare, care nu cunosc protocoalele aplicabile în astfel de situații de urgență. El a precizat pentru Europa Libertă că medicii de la Satu Mare ar fi trebuit să anunțe Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, în cazul în care s-au lovit de refuzul altor unități medicale. COSU trebuia să identifice cel mai rapid cel mai apropiat furnizor de servicii medicale care are competență pe acea procedură