Un sătmărean a decedat în urma infecției cu virusul West Nile. Primul caz de deces în acest an, în România
Un bărbat din județul Satu Mare a decedat în urma infecției cu virusul West Nile. Este primul deces provocat de acest virus în România, în acest an. De la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (06.06.2023) până la data de 10.08.2023 s-au înregistrat 6 cazuri. Printre cauze se numără temperaturile ridicate și valurile de căldură, care favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar
Cazurile s-au inregistrat la urmatoarele grupe de vârstă:
În funcție de unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecție cu virus West Nile au avut următoarea distribuție pe județele raportoare: Municipiul București (2), județul Dolj (1), județul Ilfov (2), județul Satu Mare (1).
Ce este virusul West Nile și cum se manifestă infecția
Virusul West Nile (VWN) aparține familiei Flaviviridae și este un membru al complexului de flavovirusuri transmise de artropode, din care face parte și virusul encefalitei japoneze. Virusul West Nile poate infecta oameni, păsări, țânțari, cai și alte mamifere, dar transmiterea se face numai prin înțepătura de țânțar.
Specialiștii de la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament “Dr. Victor Babeș” subliniază că probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură de țânțar este redusă. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiente imune, deși infecția poate apărea la orice vârstă.
Manifestarile infecției cu Virusul West Nile sunt diverse, spun specialiștii, de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. Semne de alarmă care impun prezentarea la medic sunt: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată și sensibilitate crescută la lumină.
Recomandările pentru populație în vederea prevenirii infectării cu virusul West Nile includ:
- Evitarea expunerii la țânțari prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci și pantaloni lungi.
- Utilizarea de substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor.
- Blocarea accesului țânțarilor în locuință prin utilizarea de plase de protecție la ferestre.
- Asigurarea desecării bălților de apă din jurul gospodăriei.
- Îndepărtarea recipientelor cu apă stătută și a gunoiului menajer din gospodărie.