FOTOGALERIE. Centrul vechi se năruie. Satu Mare, orașul cu istoria în bârne
Municipiul Satu Mare are un tezaur material important. Zeci de clădiri cu o valoare arhitecturală și istorică de o certă valoare sunt în stare avansată de degradare. Unele stau chiar în bârne. Ajunge să vorbim despre casa de pe strada Ștefan cel Mare, colț cu Rândunelelor, un monument istoric, sau despre casa de la Ceasul Electric, al cărei balcon stă ancorat pe niște piloni.
Casa de pe Rândunelelor, tot în bârne
Prin Decizia Civilă nr. 114 a Tribunalului Satu Mare, magistrații au decis că Statul Român este bun de plată în cazul casei de pe Strada Rândunelelor! Mai exact, Direcția Generală a Finanțelor Publice Cluj și Primăria municipiului Satu Mare. Judecătorii au decis că cele două entități sunt obligate să REABILITEZE clădirea în cauză. Astfel, după mai bine de un deceniu prin instanțe, Asociația de proprietari Rândunelelor nr. 1 a câștigat procesul intentat Statului Român!
Clădirea se află pe lista Monumentelor de Arhitectură, deci într-o zonă protejată din punct de vedere istoric. Clădirea a intrat în proprietatea Statului Român la data de 12.08.1971. Casa sprijinită în bârne a fost – până în 2006 – proprietatea Statului Român, când a fost pierdută printr-o hotărâre judecătorească. Dar cum la momentul surpării – 20.11.2005 – Statul Român a fost proprietar, acum este numai bun de plată. Atât prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Cluj, cât și prin Primăria Satu Mare.
Casa de la Ceasul Electric, și în bârne și cu tencuiala căzută
Clădirea situată pe Bulevardul I.C. Brătianu, colț cu strada Horea, cedează în ritm destul de alert. După ce anul trecut, în luna mai, a cedat balconul, desprinzându-se bucăți de zeci de kilograme, în acest an, în 10 februarie, a cedat și peretele, bucăți de tencuială desprinzându-se de pe perete. Poliția Locală a procedat la sancționarea proprietarului clădirii din Centrul Vechi, de lângă Ceasul Electric, pentru neîntreținerea clădirii. Dar situația este neschimbată.
Alte imobile istorice, aceeași poveste
În data de 21 mai 2016 acoperișul unei clădiri a cedat. Este vorba despre un imobil situat pe strada George Coșbuc din municipiul Satu Mare. O bucată destul de mare de tencuială s-a desprins și a căzut pe trotuar. Doar o minune a făcut ca în zonă să nu se afle nimeni. Pompierii – cu ajutorul unei autospeciale de lucru la mare înălțime – au desprins bucățile periculoase de la nivelul acoperișului, pentru a nu reprezenta un pericol pe viitor.
Vecinii spun că la ultimul etaj al imobilului în cauză nu locuiește nimeni de mai mulți ani. Dacă una dintre fațade a fost reabilitată, în lipsă de interes din partea proprietarilor, fața afectată a rămas în voia sorții. Și asta pentru că nimeni dintre moștenitori nu s-a interesat până acum, spun vecinii. Așă ca acoperișul unei clădiri a cedat.