Un proiect PSD-UDMR poate agrava problema maidanezilor. Stăpânii de metiși nu vor mai fi obligați să îi sterilizeze
Un număr de 17 parlamentari de la UDMR, PSD şi neafiliaţi au depus la Senat un proiect de lege care prevede ca sterlizarea câinilor aparţinând raselor comune şi metişilor acestora şi care au stăpân să nu mai fie obligatorie. Noua lege ar putea agrava problema câinilor străzii, în contextul în care tot mai multe ONG-uri atrag atenția asupra abandonării puilor pe spațiile publice. În schimb, politicienii spun că nu există motive pentru care metișii cu stăpâni să fie sterilizați și asta pentru că ei sunt îngrijiți de stăpâni.
Iniţiatorii motivează că în OUG 155/2001, legea care prevede sterilizarea câinilor fără valoare chinologică, nu este făcută o diferenţiere între obligativitatea sterilizării câinilor fără stăpân şi cei care au adoptat aceşti câini. Parlamentarii UDMR și PSD spun că, din moment ce au stăpân și sunt microcipați, nu este nevoie sterilizarea patrupedelor, în schimb proiectul nu prezintă niciun fel de studiu de impact nici cu privire la cu cât va crește rata abandonului sau numărul de câini maidanezi.
În schimb, printre argumente, parlamentarii vorbesc despre câinii utilitari, metișii folosiți în zootehnie, printre altele, pentru paza turmelor și cirezilor, deși, pentru aceștia se putea opera o simplă excepție la lege. De altfel, în 2001, ciobanii și crescătorii de vite au fost primii care au protestat față de legea care, spuneau ei, le îngrădea dreptul de a împerechea câinii de la stâne și ferme.
Parlamentarii UDMR şi PSD argumentează că„ mulţi câini de rasă comună s-au păstrat datori ciobanilor, nevoia de protecţie a turmelor înfăptuindu-se cel mai bine de câinii de turnă, crescuţi de-a lungul generaţiilor în natură în special pentru a lupta cu animalele sălbatice în vederea protejării diferitelor turme”. „Acestea sunt de neînlocuit pentru stăpânii lor, câinii de rasă neputând îndeplini acelaşi rol, respectiv de a păzi oile şi alte animale precum şi de a muta, controla şi gestiona acestea”, mai indică sursa citată.
La Satu Mare, chiar proprietarii de oi s-au plâns că și-au văzut animalele atacate de haine de câini de talie mare, mulți dintre ei fix metiști de ciobănești, rase folosite drept utilitare, dar care, au ajuns să trăiască în haite pe spațiul public.
Parlamentarii spun că problema nu sunt stăpânii. Numărul mare de câini maidanezi îi contrazice
Modificarea legii cu siguranță va stârni o reacție din partea ONG-urilor care se ocupă de protecția animalelor, în special cele care derulau campanii de sterilizare sperând că astfel vor opri fluxul de patrupede de pe străzile comunelor și orașelor.
În 2001, atunci când a trecut legea sterilizării, ONG-urile au salutat decizia și au precizat că sterilizarea este printre puținele pârghii care ar putea să ducă la scăderea numărului de câini maidanezi.
Studiile internaționale arată că durata de viață a unui câine maidanez este cuprinsă între 3,5 și 6 ani, dar România nu are astfel de studii, iar ONG-urile spun că, deși se luptă cu sute de cazuri, abandonul este rar pedepsit, iar numărul constant mare de câini care sunt pe domeniul public arată că problemele vin tocmai de la stăpânii cu câini, nu doar cei de metiși, ci și cei cu patrupede de rasă.
Niciun cuvânt despre rasele de câini a căror reproducere selectivă cauzează probleme grave de sănătate
În timp ce vor să oprească sterilizare metișilor, inițiatorii legii nu vorbesc deloc în propunerea lor despre alte modificări la lege, cele care ar putea viza proprietarii de câini de rase și care sunt deja discutate la nivel european.
Norvegia, anul trecut, a fost în plin proces legislativ de a interzice reproducerea a raselor de câini brahiocefalici și a Cavalier King Charles Spaniels. Veterinarii au spus că patrupedele suferă exterem de pe urma problemelor de sănătate, în așa fel încât nu se poate vorbi despre o viață de calitate.
Discuția cu privire la interzicerea reproducerii anumitor rase, inclusiv de pisici, din cauza afecțiunilor de sănătate este prezentă și în alte țări din Europa și în Satele Unite.
Astia chiar nu stiu face nimic cu capul? Vai de noi…
View CommentDar daca acest minunat proiect bine gandit da gres, cine va raspunde si suporta consecintele? Sa speram ca cei care l-au propus. Asa ar fi normal.
View Comment