Castelul Karolyi din Carei este, de departe, cel mai vizitat obiectiv turistic din Carei. Reabilitat de câțiva ani, castelul este încărcat de istorie. Dar și de povești și legende, care mai de care mai spectaculoase.
Pentru a ilustra cât mai bine momentele importante, dar și cele spectaculoase, la Castelul Karolyi a fost realizată o expoziție a figurilor de ceară. Acestea spun povestea semnării Păcii de la Satu Mare, vizita regelui Ferdinand, dar și scene cu ultima vrăjitoare arsă pe rug.
În total sunt 26 de figuri de ceară. Ele au fost realizate de Megyieri Janos, un expert recunoscut pentru reconstituirile istorice, atunci când a primit comanda din partea celor de la Muzeul de Istorie, Megyieri a cercetat cu atenție epocile din fac parte personajele istorice, tocmai pentru ca totul să fie cât mai autentic, de la pantofi și până la coafuri, haine și chiar elemente de detaliu, precum nasturi sau accesorii.
”Aici la Carei s-a semnat Pacea de la Satu Mare. Acea scenetă în care se semnează este realizată din figuri de ceară cu principalii actori. Mai este o scentă cu ultima vrăjitoare care a fost arsă pe rug, în jurul anilor 1800, plus alte figuri reprezentative din Carei: Otilia Marchiș, Ady Endre, Kafka Margit cum stau la o masă și discută. Mai avem o scenetă cu regele Ferdinand, care pe 25 mai 1919 a vizitat orașul Carei împreună cu regina Maria”, a spus Directorul Direcției de Cultură Carei, Bogdan Georgescu.
În imaginea de mai sus, Otilia Marchiș, Ady Endre și Kafka Margit. Poate cea mai cunoscută din familia Marchiş este jurnalista şi prozatoarea Otilia Marchiş- Bölöni, născută la 8 octombrie 1873 în Homorodul de Mijloc. În anii de şcoală de la Carei se înfiripă prietenia cu colega ei Kaffka Margit, renumita scriitoare maghiară de mai târziu, prietenie întreţinută până la capăt de o afecţiune constantă şi sinceră.
Endre Ady s-a născut 22 noiembrie 1877, în Érmindszent, comitatul Sălaj, azi Ady Endre, județul Satu Mare. A fost un poet maghiar, considerat a fi unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX, și ai literaturii maghiare în special.
Pacea de la Satu Mare. La data de 7 iulie 1704 Dieta Transilvaniei întrunită la Alba Iulia l-a proclamat pe Francisc Rákóczi al II-lea ca principe al Transilvaniei. Revolta antihabsburgică condusă de el a eșuat, autoritatea Casei de Habsburg în Transilvania și Ungaria fiind restabilită efectiv în anul 1711, prin Pacea de la Satu Mare.
Personaje reprezentative pentru orașul Carei, printre care celebrul violonist, dirijor și profesor universitar Ştefan Ruha. Ștefan Ruha (maghiară: Ruha István) (n. 17 august 1931, Carei — d. 29 septembrie 2004, Cluj) a fost un violonist maghiar din România, dirijor și profesor universitar, laureat al primului Festival Internațional „George Enescu” (1958). A absolvit Conservatorul Gheorghe Dima din Cluj. Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, violonistului Ștefan Ruha i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”. Ștefan Ruha este și cetățean de onoare al Careiului.
Rabinul Joel Teitelbaum s-a născut pe 1 ianuarie 1887 în Sighet, pe atunci parte a Ungariei şi a murit în anul 1979, pe 19 august, la vârsta de 92 de ani în localitatea Kiryas Joel, U.S.A. Joel Teitelbaum, a fost cel mai proeminent rabin al mişcării hasidice Satmar ( mişcare a rabinilor şi învăţaţilor evrei hasidici care au supravieţuit Celui De-al Doilea Război Mondial; mişcare începută de către acest rabin care era dealtfel marele rabin al localităţii Szatmárnémet-Regatul Ungariei, acum Satu Mare-România ). Acest rabin a fost şi printre cei mai buni erudiţi ai hasidismului ungar şi un foarte bun savant al Talmudului.
Vizita la Carei a regelui Ferdinand și a reginei Maria. Prima vizită a regelui Ferdinand și a reginei Maria la Carei a avut loc în primăvara lui 1919, atunci când luptele contra bolșevicilor lui Bela Kuhn erau încă în toi. Astfel, regele și regina vor avea ocazia să viziteze trupele pe front, chiar și în Ungaria, și să asiste la trecerea Tisei în cadrul contraatacului care se va sfârși cu ocuparea Budapestei la 4 august 1919. La Carei, cuplul regal a fost întâmpina cu pâine și sare de către femei îmbrăcate în straie populare oșenești.
Instituționalizarea proceselor de vrăjitorie în Transilvania, s-a făcut sub domnia principelui Mihai Apafi I. Astfel, primele procese de vrăjitoare s-au derulat în secolul XVI-lea. În jurul anului 1700 mai multe femei au fost condamnate la moarte și arse pe rug în aceste părți de lume. Procesele vrăjitoarelor pe teritoriul Transilvaniei au fost interzise în 1768 de împărăteasa Maria Terezia.