Criza uriașă de medici de la Spitalul Județean, pe masa premierului României
Președintele Organizației Județene Satu Mare a PNL, deputatul Adrian Cozma, a sesizat problemele uriașe de personal medical de la spitalul Judeâțean Satu Mare, printr-o interpelare adresată premierului României și ministrului Sănătății. Cea mai mare nevoie de medici este la capitolul medicină de urgenţă. Spitalul ar avea nevoie de 26 de medici de urgenţă, însă are angajaţi numai 14. În acelaşi timp, secţia de diabet a fost închisă din cauza lipsei medicilor de această specialitate. Este nevoie urgent de doi astfel de medici. Imagistica, pediatria, neonatologia sunt, de asemenea, deficitare.
Redăm mai jos interpelarea transmisă de către deputatul Adrian Cozma:
”În ciuda faptul că, la nivelul sistemului public de sănătate, condițiile de lucru și nivelul de salarizare au înregistrat îmbunătățiri semnificative, deficitul de medici specialiști în unitățile sanitare de stat au ajuns în situația de a închide unele secții. Spre exemplu, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, majoritatea secțiilor se află în pericolul de a nu putea asigura servicii medicale tuturor pacienților. Din cauza lipsei medicilor, activitatea secției de diabetologie s-a suspendat. De asemenea, și alte secții, precum medicina de urgență, pediatria, neonatologia, imagistica se confruntă cu aceleași dificultăți, în condițiile în care ocuparea posturilor în spitalele publice este tot mai puțin atractivă pentru tinerii absolvenți ai facultăților de medicină.
Având în vedere dreptul constituțional la ocrotirea sănătăţii și faptul că un număr foarte mare de medici vor îndeplini în următorii ani condițiile legale de pensionare, vă adresez rugămintea de a analiza această situație și de a dispune măsurile care se impun.
Măsurile pe care vi le propune și care ar putea determina tinerii medici să ocupe posturile vacante la nivelul spitalelor județene de urgență, inclusiv la nivelul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, pot fi:
- Alocarea de locuințe de serviciu pentru medicii care vor ocupa posturile vacante;
- Debirocratizarea activității medicilor/personalului medical, în condițiile în care activitățile birocratice (formulare, rapoarte etc) ocupă o parte consistentă a activității acestora;
- Creșterea autonomiei locale în ceea ce privește stimulentele pe care le pot acorda autoritățile administrației publice locale pentru medicii care se stabilesc în localitatea respectivă;
- Majorarea cifrelor de școlarizare în universitățile de medicină de stat, în condițiile în care foarte mulți absolvenți continuă să opteze pentru o carieră în străinătate sau se reprofilează în carieră;
- Identificare de surse suplimentare de finanțare a unităților spitalicești de stat;
- Extinderea centrelor universitare la nivelul spitalelor județene de urgență, pentru creșterea atractivității tinerilor care doresc să urmeze o carieră universitară sau de cercetare medicală.
Cu speranța că această avertizare va beneficia de o analiză corespunzătoare și de măsuri eficiente, vă asigur de înalta mea apreciere”.