FOTO. Ziua Avocatului, marcată la Satu Mare. Invitați de seamă și noi colaborări
Conducerea Baroului Satu Mare a organizat astăzi, la sediul Prefecturii Satu Mare, un eveniment de înaltă ținută. Și asta pentru că aocații din România aniversează Ziua Avocatului Român, urmare a instituirii acestei date în 1998, printr-o hotărâre a Congresului Avocaților, de sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.
Au răspuns invitației lansate de către președintele Baroului Satu Mare, Vlad Baculescu și prodecanului Liviu Mureșan, specialiști importanți din România și Ungaria. Au fost prezenți Dr. Tamas Halmos – decanul Baroului Nyiregyhaza, Dr. Gabot Toth – decanul Baroului din Budapesta, Cristian Tărău – decanul Baroului Sălaj, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Marius Iancu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, Ioana Meszaros.
Județul Satu Mare a fost reprezentat la cel mai înalt nivel, prin prefectul Radu Roca, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba și primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.
”Este un moment de promovare a valorilor profesiei dumneavoastră, de avocat şi a rolului fundamental al avocatului pentru stabilitatea statului de drept. E important ca fiecare beneficiar al serviciilor avocaților să își reamintească de această zi, pentru că nu este vorba doar despre avocat, ci pentru că astăzi este sărbătorit însuși dreptul fundamental la apărare. Cu această ocazie, în calitate de prefect al județului Satu Mare țin să transmit întregului corp avocațial, urări de prosperitate și de eficiență în activitatea profesională. Sper ca acest eveniment de astăzi să fie semnalul unei bune colaborări între Instituția Prefectului și Baroul Satu Mare și vă asigur că ușa biroului meu e mereu deschisă și că puteți apela la noi cu orice problemă întâmpinată”, a declarat prefectul Radu Roca.
Decanul Baroului Satu Mare, Vlad Baculescu, a explicat – în discursul său – de ce profesia de avocat este pe cât de complexă pe atât de frumoasă.
”Avocatul trebuie, în mod constant, să poarte un dialog cu clienții, care de multe ori vin cu o barieră/reticiență. Și nu îi spun toate lucrurile, toate circumstanțele. De aceea avocatul trebuie să facă și pe psihologul, să aibă cunoștințe temeinice în acest domeniu, fiindcă trebuie să treacă de această barieră. Avocatul trebuie să îi traducă totul la nivelul de înțelegere al clientului. Clientul vine cu o poveste în fața avocaților, iar noi trebuie să o transpunem în limbaj juridic, fiindcă judecătorul trebuie să înțeleagă problemele justițiabilului pe care îl reprezentăm. De aceea îmi place să compar munca de avocat cu un iceberg, care deasupra apei se vede foarte puțin, dar sub apă este esența, deci munca pe care o duce un avocat”, a spus decanul Vlad Baculescu.
Primarul Kereskenyi Gabor le-a spus avocaților că este alături de ei, precizând că în timpul mandatului său de deputat în Parlamentul României a militat pentru egalizarea simbolică a reprezentării procurorilor și a avocaților în instanță (fiind de notorietate faptul că masa avocaților era situată mai jos ca și nivel decât cea a procurorilor, n.red.).
”24 iunie este Ziua Avocatului Român un moment de promovare a valorilor profesiei de avocat şi a rolului pe care aceștia îl au pentru apărarea statului de drept. Profesia de avocat presupune etică profesională, obiectivitate, devotament, avocații având rolul fundamental de a apăra drepturile cetățenilor. La mulți ani tuturor avocaților sătmăreni!”, a mai spus Kereskenyi Gabor.
Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, i-a felicitat pe avocații sătmăreni pentru profesionalismul de care dau dovadă în această nobilă profesie. A punctat, totodată, nevoia reglementării unor aspecte juridice mai puțin funcționale cu care se confruntă în practica de zi cu zi atât avocații, cât și juriștii din cadrul administrațiilor publice locale, astfel încât cazurile pe care le reprezintă să fie just apreciate.