Pasaj suprateran în sensul Burdea. Cu lifturi panoramice, inserții de sticlă și iluminat ambiental
Primăria municipiului Satu Mare nu renunță la ideea de a construi un pasaj suprateran la Burdea, unul pentru pietoni și biciliști, astfel încât aceștia să fie protejați de eventuale accidente și să poată traversa în siguranță zonă. Potrivit autorităților, pasajul, care trebui să aibă cel puțin 4 metri lățime va costa circa două milioane de euro și ar trebui finalizat până în 2026. Deocamdată, Primăria Satu Mare a scos la licitație realizarea proiectului de fezabilitate.
Primăria municipiului Satu Mare a scos la licitație realizarea studiului de fezabilitate pentru pasajul suprateran de la Burdea. Autoritățile sunt pregătite să dea 68.000 de lei, echivalentul a aproape 14.000 de euro pentru studiul care reprezintă primul pas în realizarea obiectivului de investiții.
Primăria își dorește un pasaj suprateran care să preia și să distribuie pietonii și bicicliștii de pe podul Decebal și bulevardele Octavian Goga, Cloșca și Drumul Careiului. Asta înseamnă că, cel mai probabil, pasajul va avea o formă circulară, chiar deasupra actualului sens giratoriu, unde autorităților vor să și amenajeze un spațiu verde, în interior.
Pasajul ar urma să aibă o înălțime care să permită tranzitarea intersecției Burdea de către camioanele de mare tonaj și autobuze, iar lățimea căii de rulare trebuie să fie de minim 4 metri. Pista de bicicliști ar urma să fie colorată în verde, mai spun autoritățile.
Structura de rezistență va fi din beton armat sau metalică, iar Primăria vrea ca parapeții pasajul să fie din sticlă laminată sau cel puțin să aibă inserții din sticlă laminată, semn că pasajul nu trebuie să fie doar funcțional, ci și estetic.
O altă cerință este cea legată de asigurarea accesului pentru persoanele cu handicap, iar primăria își dorește inclusiv amplasarea unor lifturi panoramice, adică cu pereți din sticlă, pe care să le poată utiliza și persoanele cu handicap dar și bicicliștii.
Pe lângă iluminarea pe bază de LED a pasajului, autoritățile cer și o iluminare ambientală, iar proiectantul ar putea propune inclusiv mutarea sensului giratoriu de la Burdea, astfel încât noul proiect să fie unul integrat și să asigure legătura cu pistele actuale pentru bicicliști.
Dacă lucrurile merg bine, proiectul ar putea începe anul viitor, cred autoritățile locale, iar sătmărenii ar putea folosi noul pasaj suprateran în 2026.