5 simptome care îți arată că ai nevoie de ochelari de vedere
Într-o lume dominată de tehnologie și de ecranele moderne, sănătatea ochilor devine o necesitate. Identificarea primelor semne ale unor afecțiuni oculare este esențială pentru a trata încă de la debut problemele pentru a nu se ajunge la pierderea iremediabilă a vederii. Controlul oftalmologic periodic poate identifica orice modificare apărută la nivelul globului ocular, iar tratamentul rapid poate conduce la prevenirea agravării deficiențelor de vedere.
Unele boli cronice pot conduce si la probleme cu vederea, la fel cum un stil de viață dezechilibrat îți pune amprenta asupra ochilor, motiv pentru care este bine să recunoști simptomele care îți arată că ai nevoie de ochelari de vedere și să mergi rapid la medic pentru a beneficia de tratamentul potrivit. Prezentăm în continuare 5 simptome care trebuie să fie un semnal de alarmă pentru a merge la medic urgent.
1. Dureri de cap
O durere de cap apărută în zilele aglomerate de la muncă poate să fie trecută cu vederea ușor, dar ea poate semnala debutul unor probleme oculare. Migrenele apărute pe fondul deficiențelor oculare nu sunt foarte intense, dar sunt suficient de neplăcute pentru a te determina să iei o pauză deoarece nu te mai poți concentra pe sarcinile normale.
Stresul și agitația zilnică pot fi factori declanșatori ai durerilor de cap și ai amețelii, dar și forțarea ochilor pentru a vedea clar și corect atunci când imaginile formate pe retină sunt ușor în ceață poate să fie cauza migrenelor. Doar specialistul îți poate spune după un control vedere dacă te confrunți cu o tulburare pentru care ai nevoie de ochelari.
2. Frecarea ochilor
Când nu vezi clar sau ai senzația că ai niște particule fine pe suprafața globului ocular ai tendința să freci ochii în încercarea de a clarifica imaginea. Oboseala ochilor te poate determina de asemenea să freci ochii frecvent, dar și debutul viciilor de refracție pot fi motivul pentru acest gest.
Munca de birou, cu multe ore petrecute în fața calculatorului îți poate afecta vederea, închiderea ochilor și frecarea acestora este de multe ori pusă pe seama luminii albastre emisă de dispozitivele moderne, iar diagnosticarea tulburării de vedere poate veni ceva mai târziu decât în mod normal pentru că ai tot amânat consultul de specialitate.
3. Clipit des
Când vederea nu este limpede ai tendința să clipești des, iar uneori poți crede că acest lucru este determinat de oboseala oculară acumulate. Totuși, clipitul des asociat oboselii oculare sunt semne care îți arată că ai nevoie de ochelari de vedere, așadar un motiv în plus să mergi la control de specialitate în cel mai scurt timp.
4. Lăcrimarea excesivă
Ochii care lăcrimează abundent pot fi un semn al unor probleme oculare. Dacă te confrunți cu alergii sau cu ochi uscați și experimentezi câteva zile cu lăcrimare excesivă sau consideri că fotosensibilitatea conduce la lăcrimare intensă, cel mai bine este să mergi la medic pentru un control oftalmologic complet.
5. Vedere încețoșată, dublată și nictalopatie
Dificultatea de a concentra privirea la distanță sau pe obiectele aflate în apropiere înseamnă că te confrunți cu un viciu de refracție – miopie, hipermetropie, astigmatism, prezbiopie – pentru care ai nevoie de ochelari de vedere. Reducerea acuității vizuale prezintă semne distinctive care sunt sesizabile și neplăcute și pentru care ai nevoie de tratament de specialitate.
Un semn că ai nevoie de ajutorul medicul specialist de urgență este și vederea dublată care nu trebuie neglijată, fiind considerată o urgență, în aceeași măsură în care și orbirea nocturnă sau nictalopatia este un pericol la adresa sănătății ochilor. Dacă nu poți discerne conturul obiectelor în întuneric sau pe timp de noapte condusul este dificil, o programarea la optometrist este cea mai bună soluție.
Cum unele afecțiuni oftalmologice pot fi transmite ereditar este important să programezi un control periodic, dar și să mergi de urgență la medicul specialist la primele simptome anormale sesizate.
Acest articol despre semnele care îți arată că ai nevoie de ochelari de vedere este strict informativ. Dacă observi diminuarea acuității vizuale, ai probleme cu cititul de aproape sau de la distanță, te confrunți cu lăcrimare, uscăciune, oboseală sau clipit excesiv, consultă medicul specialist și respectă indicațiile acestuia! Controlul oftalmologic periodic și cel preventiv sunt singurele variante pentru diagnosticarea și tratarea corectă a deficiențelor de vedere.