FOTO/VIDEO. Victimele inundațiilor din 1970, comemorate la Satu Mare. 56 de sătmăreni și-au pierdut viața
Sătmărenii i-au comemorat astăzi pe cei care și-au pierdut viața în timpul catastrofalelor inundații din 1970. Nu mai puțin de 56 de sătmăreni au murit, iar costul pagubelor produse au fost estimate la 259 de milioane de lei. Astăzi, autorități și locuitori ai municipiului s-au adunat la monumentul ridicat în cartierul 14 Mai și au depus coroane de flori.
Ziua de 14 Mai este una de comemorare la Satu Mare. Autorități și locuitori ai orașului s-au adunat în cartierul 14 Mai, acolo unde a fost ridicat monumentul menit să marcheze cea mai mare catastrofă naturală care a lovit orașul nostru.
Nu mai puțin de 56 de sătmăreni și-au pierdut viața în 1970, când apele Someșului au spart digul și s-au repezit asupra orașului. Peste 20.000 de animale au pierit în apele învolburate ale râului, iar autoritățile de la vremea respectivă au evaluat pagubele la 259 de milioane de lei.
Comemorarea de astăzi a început cu o slujbă închinată celor care și-au pierdut viața, în timp ce monumentul stă ca o mărturie nu doar a catastrofei din 1970, ci și a rezilienței sătmărenilor.
La finalul comemorării, în mod simbolic, autoritățile au plantat doi copaci în parcul din apropiere.
56 de oameni şi peste 20.000 de animale a ucis Someşul în data de 14 mai 1970. Alţi mii de sătmăreni şi-au pierdut agoniseala, după ce apele învolburate au acoperit o treime din judeţ şi mai bine de jumătate din oraşul Satu Mare. În cifre seci, pierderile suferite de populaţie au fost estimate de autorităţile de atunci la 259 de milioane de lei. Potrivit lucrării „Epopee pe Someş“, în industrie pierderile au fost de 77 de milioane de lei, la care se adaugă 6,4 milioane de lei pierduţi în construcţii, 6,2 milioane de lei în transporturi şi peste 64 de milioane prin oprirea activităţilor de producţie.
Semnalul de alarmă cu privire la creşterea periculoasă a nivelului Someşului s-a tras cu o zi înainte de dezastru, în 13 mai. În dimineaţa zilei următoare, apele Someşului începeau să acopere judeţul. Digul s-a rupt în zona localităţilor Văii Vinului, Culciu Mare, Apa şi Odoreului. Apa a inundat terenurile agricole, satele, dar şi o jumătate din municipiul Satu Mare. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în cartierul de jos al oraşului, denumit azi „14 Mai”, unde a fost măsurată şi cota maximă a apei: doi metri. Nicio casă din acest cartier nu a rămas neatinsă. Echipa de salvare a populaţiei a fost condusă de un reprezentant al Ministerului Internelor, venit special din Capitală. Un grup de 10 pompieri de la staţia locală au „luptat“ timp de două săptămâni, fără pauze, ca să salveze cît mai mulţi oameni şi cât de multe bunuri.
Am trăit acele momente. Eram în clasa a VIII-a, în ziua de 14 Mai aveam de dat teză la istorie, eu am fost la școală (unde ne-am dus, viitura era groaznică)(Generală 3) dar d-l diriginte (prof. istorie) nu a venit. Timp de 3 zile eram pe „insula școală”, abia la finalul celei de a 3-ia zi au apărut prin zona bărci, tractoare cu remorci sa ne culeagă. A fost ceva de coșmar.
View Comment