Bisericile vor Bac la Religie și fără „orientare sexuală” în școli. Societatea civilă critică ingerinţa cultelor religioase
Biserica Ortodoxă și celelalte culte religioase din România vor ca elevii care termină liceul să poată alege Religia ca materie de Bacalaureat. Și mai cer ca în programa școlară să nu apară sintagme precum „orientare sexuală”. Reacțiile nu au întrâziat să apară. Peste 50 de organizaţii ale societăţii civile critică ”ingerinţa cultelor religioase pentru blocarea accesului tinerilor la informaţii şi educaţie” şi ”dogmatizarea educaţiei”.
Organizaţii membre ale Coaliţiei Anti-discriminare şi ale Platformei RESPECT pentru Drepturi şi Libertăţi arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că resping ”ingerinţa cultelor religioase pentru blocarea accesului tinerilor la informaţii şi educaţie vizând drepturile omului, diversitate şi nediscriminare în şcolile din România”.
Potrivit acesotea, diversitatea pe toate criteriile legal recunoscute este o caracteristică a societăţilor democratice şi trebuie protejată şi promovată ca atare în spaţiul educaţional.
”Niciun copil nu trebuie să se simtă izolat şi nesigur în şcolile din România. Asta înseamnă să îţi pese de drepturile lor: să-i fereşti de orice formă de discriminare, abuz, violenţă, atât în familie, cât şi în şcoală. Cu toţii, indiferent de orientarea lor sexuală, gen, identitate de gen, merită să fie protejaţi şi să primească informaţii relevante despre identitatea şi sănătatea lor şi despre drepturile lor”, a declarat Florina Presadă, directoare executivă a Asociaţiei ACCEPT.
Cele 53 de organizaţii din societatea civilă solicită Ministerului Educaţiei ca proiectele de legi ale educaţiei ”România Educată” să respecte legislaţia naţională şi internaţională la care România este parte, inclusiv dreptul Uniunii Europene.
”Nu există temei legal şi etic care să introducă cenzura în educaţie pe criteriile de orientare sexuală, gen şi identitate de gen. Decizia nr. 907 din decembrie 2020 a Curţii Constituţionale cu privire la legislaţia educaţională este una fără echivoc şi mandatorie stabilind că «statul nu discriminează persoanele cu altă orientare sexuală, recunoaşte administrativ schimbarea de sex, distinge între sex şi gen şi respectă obligaţiile impuse de CEDO în materia egalităţii şi nediscriminării cu multitudinea sa de faţete»”, arată acestea.
Organizaţiile critică şi ”dogmatizarea educaţiei”.
”(…) dogmatizarea educaţiei prin introducerea religiei ca disciplină la examenul de bacalaureat nu poate fi acceptată, tocmai din cauza acestor atacuri constante iliberale care afectează accesul elevilor şi tinerilor la dreptul la liberă exprimare, dreptul la educaţie fără discriminare, dreptul la sănătate, inclusiv accesul la informaţii relevante cu privire la relaţii, sănătate sexuală şi reproductivă, egalitate şi nediscriminare”, scrie în comunicat.
Organizaţiile negumernamentale semnatare cer ca noile legi ale educaţiei să cultive respectul pentru diversitate şi protejarea minorităţilor etnice şi sexuale în faţa discriminării, bullying-ului şi violenţei în şcoală.
”De asemenea, cerem asigurarea prin lege că manualele şcolare au un caracter antidiscriminare activ, nu doar nediscriminatoriu, aşa cum este în prezent stipulat în Metodologia pentru evaluarea ştiinţifică a proiectelor de manuale şcolare din Ordinul 5913/2008”, mai arată acestea.