Sătmărenii, expuși total în fața calamităților. Asiguratorii trag un puternic semnal de alarmă
Deși se spune că Satu Mare este ferit de dezastre majore, în ultimii ani tehnica de luptă a pompierilor împotriva calamităților a fost intens folosită pe teritoriul Sătmarului cu scopul de a opri nenumărate incendii și pentru a stopa extinderea inundațiilor, care au afectat până și acest județ despre care se șușotea că e aproape sută la sută sigur.
Atsfel, după toate aceste încercări la care a fost supus județul Satu Mare, sătmărenii continuă să creadă că sunt în totală siguranță și neglijează un aspect esențial: asigurarea locuințelor. Potrivit asiguratorilor, doar 18% din cetățenii acestui județ au casele ,,consolidate”, un procent îngrijorător având în vedere că există nenumărate exemple care ne arată cum agoniseala de-o viață a multor români s-a dus într-o clipă din cauza fenomenelor neprevăzute.
Asiguratorii spun, de asemenea, că asigurarea obligatorie acoperă riscuri precum inundații, cutremure și incendii, iar costul acesteia se ridică la 10 euro pe an, pentru casele din chirpici, și la 20 de euro pe an, pentru construcțiile din cărămidă. Pe lângă asigurarea obligatorie, există cea facultativă care este și cea mai importantă deoarece asigură o protecție totală. Costul asigurării facultative este de 25 de euro pe an, însă nu poate fi ,,comandată” fără asigurarea obligatorie.
Acest procent de 18% se datorează în special slabei informări. Oamenii, probabil ocupați mai mult cu grijile cotidiene, omit un aspect care i-ar putea ajuta, într-o oarecare măsură, să fie un pic mai liniștiți când culoarea roșie de pe harta țării își face apariția.
Așadar, asiguratorii trag un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe sătmăreni să nu își neglijeze locuințele și să sacrifice 10-20 de euro, pentru a proteja așa cum se cuvine o gospodărie sau un apartament care au necesitat o muncă asiduă.