Bronșiolita la copii: cum o recunoști?
Bronșiolita la copii este o infecție virală localizată la nivelul plămânilor. Aceasta determină inflamarea bronhiolelor ceea ce duce la îngreunarea respirației. Tratamentul corect face ca bronșiolita la copii să treacă în 7 – 14 zile, utilizând alături de medicația prescrisă și aparatul pentru aerosoli. Tusea, însă, poate continua mult timp după vindecare.
Bronșiolita la copii este o afecțiune comună, frecvent întâlnită, care debutează cu simptome asemănătoare unei răceli obișnuite. Pe măsură ce evoluează apar și alte manifestări specifice. Îți explicăm în continuare ce este și cum poți recunoaște semnele bronșiolitei pentru a știi când să apelezi la ajutor medical de specialitate.
Ce este bronșiolita?
Bronșiolita la copii este o infecție virală în care căile respiratorii, respectiv bronhiolele din plămâni se îngustează și respirația devine dificilă. Această problemă apare de regulă iarna sau la începutul primăverii, în special la copiii sub 2 ani. (1)
Cauza de apariție a bronșiolitei la copii este virală, pe fondul virusului sincițial respirator. Totuși, există și cazuri în care se vorbește despre o suprainfectare bacteriană.
Bronșiolita este o boală contagioasă, ușor transmisibilă în colectivitate.
Care sunt semnele și simptomele bronșiolitei la copii?
- Congestie nazală;
- Secreții nazale – rinoree;
- Stare febrilă;
- Tuse seacă la început și productivă ulterior;
- Agitație, nervozitate;
- Respirație rapidă, șuierătoare, deoarece aerul este împiedicat să iasă din plămâni. (1)
În această fază poți crede că este vorba despre o răceală obișnuită pentru care nu trebuie să mergi neapărat la medic. Dacă lucrurile nu se agravează infecția poate trece într-o săptămână.
Când boala evoluează în organism se pot observa și alte simptome:
- febră puternică;
- dificultăți la supt sau la înghițire;
- respirație deficitară – copilul face eforturi să respire, coastele ies în relief și pielea aderă strâns la torace;
- respirație rapidă, superficială;
- letargie;
- greață și/sau vărsături;
- diaree;
- buzele, vârfurile degetelor de la mâini sau de la picioare devin albăstrui – cianoză;
- gură uscată;
- plâns fără lacrimi;
- urinare rară și în cantitate redusă. (1), (2)
Pentru oricare dintre aceste semne copiii necesită atenție medicală de urgență. Deshidratarea este o problemă ce poate pune viața în pericol, la copiii foarte mici fiind cu mult mai gravă, din cauza dezechilibrului electroliților din organism. Pentru cazurile complexe sau atunci când copiii suferă de deshidratare severă este nevoie de spitalizare și de administrarea soluțiilor intravenoase de rehidratare.
Ce poți face pentru copiii care au bronșiolită?
Tratamentul acordat pentru bronșiolită la copii nu vizează administrarea antibioticelor, deoarece vorbim de o infecție virală. Antitermicele într-o primă fază, alături de spray nazal cu apă de mare pentru a favoriza respirația pot fi folosite la domiciliu. (1)
Aerul trebuie să fie umed în cameră, temperatura acceptabilă și poți utiliza aparatul de aerosoli pentru ca cei mici să respire mai bine. Secrețiile nazale trebuie aspirate de mai multe ori pe zi. Pentru a se putea odihni și a respira bine copiii pot dormi pe o pernă ridicată.
Hidratarea este esențială și copiii trebuie să primească multe lichide precum apă, lapte, ceai, sucuri de fructe, compot.
Medicul specialist îți poate recomanda aceste lucruri după ce consultă copiii și constată că pot fi tratați acasă, izolați de alte persoane bolnave. Aceștia nu trebuie expuși fumului de țigară, iar camera se aerisește frecvent. Lipsa poftei de mâncare nu este îngrijorătoare dacă nu se prelungește această perioadă. (2)
Agravarea stării, apariția altor simptome sau accentuarea celor prezente și considerate ușoare la evaluarea inițială trebuie să te determine să mergi de urgență cu copiii la medic pentru o reevaluare, în vederea stabilirii diagnosticului corect.
Acest material are rol informativ și nu înlocuiește un diagnostic specializat. Dacă ai copii care manifestă simptome asemănătoare cu cele descrise în acest material, mergi la medic pentru o examinare completă și urmează indicațiile specialistului!
Surse de informare:
1. Bronchiolitis – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8272-bronchiolitis
2. Bronchiolitis – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bronchiolitis/symptoms-causes/syc-20351565