Un exercițiu cu forţe în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie în gestionarea unei situații de urgență generată de producerea unei explozii, urmată de incendiu și prăbușirea unei părți din construcții, a avut loc a fost organizat azi de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Satu Mare la S.C. Contitech Fluid Automotive Romania S.R.L. Carei. S-a urmărit modul de intervenție a efectivelor proprii, precum și colaborarea cu celelalte structuri implicate, la declanșarea Planului Roșu de Intervenție.
Conform scenariului exercitiului, la ora 11.00, în interiorul obiectivului (S.C. Contitech Fluid Automotive Romania S.R.L. Carei ) s-a produs o explozie urmată de incendiu la magazia de depozitare a butoaielor cu xilen, pe fondul nerespectării măsurilor de protecție și prevenire a incendiilor, dar și al manipulării necorespunzătoare, de către personalul angajat a recipienților cu substanțe periculoase. Incendiul s-a propagat cu repeziciune la magaziile alăturate și hala nr.1 de producție.
În această situaţie s-au luat următoarele măsuri: au fost alertați întreg personalul societăţii și membrii Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă (S.P.S.U.) constituit la nivelul operatorului economic, care au intervenit cu o autospecială motociclu UTV cu 250 litri apă și materialele din dotare. Situaţia de urgenţă a fost anunțată prin 112, fiind transmise date despre producerea evenimentului și primele informații de la locul incendiului. Conducerea operatorului a dispus evacuarea întregului personal din zona afectată, continuând operațiunile de limitare a propagării incendiului, până la sosirea forțelor profesioniste. A fost constituită celula de criză și s-a pus în aplicare planul propriu de intervenție, totodată fiind alertat Detașamentul de Pompieri Carei, care a intervenit cu forțele și mijloacele avute la dispoziție.
Din cauza condițiilor meteo nefavorabile (vânt puternic, care la rafală depășa viteza de 50 km/h, pe direcția nord-vest), incendiul s-a propagat la hala nr. 1 de producție, provocând pagube materiale însemnate. O parte a construcției (partea nordică a halei din imediata apropiere a magaziei) s-a prăbușit, prinzând sub elementele de construcție mai multe persoane (angajați ai operatorului).
Din cauza numărului mare de victime surprinse sub dărâmături, comandantul intervenției a solicitat punerea în aplicare a Planului Roșu de intervenție.
În cel mai scurt timp, au fost mobilizate forțe de intervenţie ale Detașamentului de Pompieri Carei formate din, trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială cu modul de descarcerare, o autospecială de lucru la înălţime şi o ambulanţă SMURD.
Ajunşi la faţa locului, după efectuarea recunoaşterii, concomitent cu acțiunea de stingere, pompierii au constituit primele echipe de căutare – salvare, procedând la evacuarea persoanelor din interiorul halei, transportul răniţilor şi a persoanelor intoxicate la locul de evacuare.
Fiind o situație de amploare, comandantul intervenției a raportat despre situaţia existentă, solicitând forțe în sprijin. Inspectorul șef s-a deplasat la locul intervenției împreună cu grupa operativă și a ordonat suplimentarea forțelor și mijloacelor cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime, o ambulanţă SMURD și câinele de căutare, aparținând Detașamentului de Pompieri Satu Mare. Ajunși la locul intervenției, aceștia au constituit un sector de intervenție pe latura de est a clădirii, continuând misiunile de căutare-salvare și de lichidare a incendiului.
Comandantul acțiunii a dispus constituirea postului medical avansat (P.M.A.), pe platoul betonat din fața atelierului de întreținere, cu misiunea de preluare și triere a victimelor, stabilirea codurilor de urgență și transportarea acestora către cele mai apropiate unități spitalicești (Spitalul Municipal Carei și Unitatea de Primiri Urgențe Satu Mare).