De ce nu ar trebui să ignori dinții poziționați necorespunzător la copii?
Dacă ești părinte, probabil te întrebi dacă copilul tău va avea nevoie de aparat dentar. Acest lucru poate fi o grijă în plus, pentru că aparatele ortodontice sunt costisitoare, incomode la început pentru micuțul tău. Dar, ca părinte, bineînțeles că îți dorești pentru copilul tău un zâmbet frumos și sănătos.
Cel mai probabil știi deja că anomaliile de poziție a dinților nu sunt doar o problemă estetică, ci se pot agrava odată cu vârsta și astfel să aducă și alte riscuri pentru sănătate. Rolul funcțional al feței și al dinților este cheia pentru sănătatea dentară și dezvoltarea normală a copilului. Pentru a crea o arcadă dentară dreaptă, maxilarul și oasele craniului trebuie să se dezvolte corespunzător în timpul copilăriei. Prin urmare, este indicat să rezolvi cât mai curând problema cu dinții strâmbi.
Când este recomandat să vii cu copilul la un ortodont?
Încă de la o vârstă fragedă, copilul trebuie să fie îndrumat să-și îngrijească dinții și să fie supus unor examinări preventive regulate. Prin verificarea dezvoltării și erupției dinților, medicul stomatolog poate depista din timp eventualele nereguli și poate recomanda la nevoie un tratament de ortodonție Cluj.
Părinții ar trebui să-și aducă copilul la o clinică de stomatologie pentru primul control în jurul vârstei de 2 ani, când copilul are deja dinți de lapte. La aceasta vârstă este necesar să se dezvolte o relație pozitivă cu medicul dentist pentru a evita frica și stresul ulterior.
De ce este recomandat un aparat dentar dacă există probleme?
- Dinții sunt mai ușor de curățat
Este mai ușor să păstrezi dinții „drepți” sănătoși și curați. Când dinții sunt strâmbi, este mai dificil să ajungi peste tot cu o periuță de dinți și ață dentară. Periajul inadecvat duce la acumularea de placă și bacterii, ceea ce poate duce la carii și boli ale gingiilor.
- Mai puțină durere
Dacă ai mai mulți dinți strâmbi, acest lucru poate afecta modul în care mesteci alimentele, ceea ce poate provoca dureri de maxilar. Astfel, maxilarul se poate dezechilibra, ceea ce poate pune mai multă stres asupra articulațiilor temporo-mandibulare.
- Sănătate orală mai bună
Cu dinții mai drepți, este mult mai ușor să păstrezi un zâmbet sănătos și frumos. Când ești capabil să practici o bună igienă orală, îți protejezi dinții și gingiile de boli. De asemenea, este mai puțin probabil să suferi de respirație urât mirositoare cronică, numită halitoză.
- Sănătate generală mai bună
Crezi că dinții strâmbi nu afectează sănătatea generală a unui copil sau a unui adult? Problemele dentare pot provoca dureri de cap și dureri de gât și umăr, iar boala parodontală este legată de o varietate de afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă.
- Încredere în sine
Un motiv deloc neglijabil este impresia estetică. Chiar și un copil se poate îngrijora de imperfecțiunea dinților săi. Copiii în special pot fi prea deschiși unii cu alții, sinceri până la răutate. Tocmai de aceea este indicat să vizitezi un stomatolog sau un ortodont pentru copii și să rezolvi cât mai repede dinților poziționați necorespunzător.