Filmul despre pedofilie cu actori copii din Satu Mare, retras din festivaluri. Regizorul, acuzat de exploatare
Anunțul retragerii filmului din competiție a fost făcut de jurnalista Delia Marinescu, care a investigat cazul pentru publicația Der Spiegel, alături de trei jurnaliști germani.
”Filmul «Sparta» regizat de Ulrich Seidl, cu actori amatori minori din România, fără ca ei și părinții lor să fie informați despre subiectul filmului – pedofilia și fără să fie pregătiți în acest sens, a fost retras de la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, unde trebuia să aibă azi premiera”, a scris pe Facebook, vineri, jurnalista.
În spatele filmului controversat ”Sparta”, filmat parțial în Necopoi, județul Satu Mare, este regizorul austriac Ulrich Seidl. Bărbatul vine în România în iarna lui 2018 şi caută în satul Necopoi din Satu Mare personajele care să-i spună povestea. Merge la şcoală şi alege băieţi. Părinţii copiilor, oameni modeşti, nu bănuiesc nimic. Unul dintre copii primeşte 1.500 de euro, informează observatornews.ro
Copil ales pentru rol: ”Mi-a zis că m-a ales dintr-o sută de copii. Ba ne-a pus să facem baie, ba… Sunt multe chestii. La şcoală au venit şi ne-au dat un fel de caiet pe care scria dacă vrem să participăm la un film despre doi fraţi şi atât. Şi acum mai ţin minte că eram la ora de educaţie fizică. Ne-a adunat pe toţi în faţa şcolii”.
Directoarea școlii: ”Ţin minte că s-au adunat părinţi, copii care să-şi dea acordul. Ei au venit la noi să întrebe. Noi am zis nu fără acordul părinţilor. I-au testat pe copii”.
Din câte se pare, părinții nu ar fi fost lăsați să asiste la filmări, pe motiv că le-ar distrage atenția copiilor.
Delia Marinescu, jurnalistă: ”Actorul avea 52 de ani, iar copilul 10 ani. Actorul era complet dezbrăcat şi se rădea în părţile intime şi l-a întrebat şi pe el dacă nu vrea să-şi dea jos chiloţii. El a refuzat. Părinţii n-au fost niciodată lăsaţi să participe la filmări. Au încercat şi li s-a spus că vor distrage atenţia copiilor”.
Bartholomäus Laffert, jurnalist: ”Părinţilor li s-a spus că este doar un film despre judo şi fotbal. În acest acord nu exista niciun indiciu de pedofilie”.
Regizorul este acuzat că ar fi lăsat șapte copii, cu vârste între 9 și 16 ani, să facă parte din scene care conțineau nuditate, violență și alcoolism, iar minorii nu ar fi fost informați că vor apărea într-un film despre pedofilie. Mai mult, nu ar fi primit suport de specialitate.
Pe de altă parte, avocatul regizorului susține că acuzațiile sunt false și că s-ar fi procedat la informarea și protejarea persoanelor minore care au apărut în film. Și că totul s-ar fi făcut cu acordul expres al părinților și minorilor.
”Niciun copil nu a fost filmat dezbrăcat sau într-o situație, poziție sau context sexual. Asemenea scene nu au fost niciodată intențiile mele și nu au fost niciodată filmate. În timpul filmărilor nu am călcat niciodată linia eticii sau granițele moralității. (…) În vara lui 2019, după câteva zile de la finalizarea filmărilor, am vizitat toți copiii și părinții acasă la ei pentru a le mulțumi pentru participarea în film. Niciunul dintre ei nu și-au exprimat vreo plângere, disconfort sau critici” a scris Ulrich Seidl pe pagina sa oficială.
”Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, din care rezultă posibile infracțiuni comise asupra unor minori, cu ocazia realizării unei producții cinematografice, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare este abilitat să comunice următoarele: Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare s-au sesizat din oficiu și efectuează cercetări, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Satu Mare, în cadrul unui dosar penal, în vederea stabilirii situației de fapt și pentru luarea măsurilor legale care se impun”, transmite Poliția Satu Mare.
Reporterii PresaSM au luat legătura cu primarul comunei Homoroade, Simion Ardelean, care a precizat că administrația locală nu a fost informată despre producerea unui film pe raza localității.
”Noi nu am fost contactați la acea dată, dar țin minte că oamenii au fost foarte încântați că vor apărea într-un film. Am vorbit și cu doamna de la asistență socială și pe noi nu ne-au contactat producătorii! În schimb, au fost alte două familii care i-au cerut părerea doamnei de la asistență socială și recomandarea a fost să nu intre în această poveste. Mai mult, doamna din Primărie a luat numărul de telefon al producătorilor și a încercat să-i contacteze, dar n-au răspuns”, a precizat Simion Ardelean, la solicitarea PresaSM.