EXPLICAȚII pentru catastrofa de la concursul de angajare de la Spitalul Județean. Asistenți habarniști
Reporterii PresaSM au făcut demersuri pentru a afla motivele care au dus la dezastrul profesional de la concursul de angajare de la Spitalul Județean Satu Mare. Acolo unde din cei 141 de candidați au reușit să obțină peste punctajul minim doar 11 persoane (dintre care trei după depunerea contestațiilor).
Mai exact, au fost scoase la concurs 43 de posturi de asistenți medicali, dintre care 42 de posturi pentru Spitalul Nou și Spitalul Vechi din municipiul Satu Mare, iar un post a fost scos la concurs pentru Secția exterioară de la Tășnad. La proba scrisă din 22 august s-au înscris 141 de persoane (139 candidați pentru Satu Mare și doi pentru Tășnad) dar nouă candidați nu s-au prezentat, iar un dosar a fost anulat ulterior. Așadar, doar 11 asistenți medicali au reușit să obțină peste 50 de puncte, reușind astfel să poată susține pe data de 25 august proba orală, cea de interviu. La fel, o probă eliminatorie.
Surse avizate au precizat pentru PresaSM că membrii comisiei de examinare au luat decizia de a renunța la testul grilă, considerat neconcludent pentru măsurarea pregătirii profesionale.
De asemenea, pentru a elimina o posibilă scurgere de informații referitoare la subiectele examenului, subiectele au fost elaborate/finalizate doar dimineață, cu câteva ore înainte de examen. Este important de precizat că întreaga procedură a fost monitorizată video.
De asemenea, pentru a elimina orice suspiciune și pentru a identifica mai ușor candidații care ar fi intenționat să copieze, examenul s-a desfășurat tot în săli supravegheate audioși video. De exemplu, o candidată a fost descoperită în timp ce încerca să copieze, cu ajutorul unui telefon, iar lucrarea i-a fost anulată.
”Din păcate, acesta este nivelul de pregătire al candidaților. Când se acceptă la școlile sanitare elevi fără diplomă de bacalaureat nu putem avea alte așteptări”, au spus surse avizate pentru PresaSM.
Întrebarea la care ar trebui să ne ofere un răspuns persoanele care conduc sistemul sanitar este următoarea: oare câți asistenți medicali au reușit să intre în sistem fără o bază minimă de cunoștințe. Și, cel mai important, dacă aceștia se fac vinovați de malpraxis medical.
FOTO: Arhivă
Cu diplime de Bac sau fara nu asta e problema de fond si situatia reala ce vine din scolile unde teoretic fac studii de specialitate acesti viitori asistenti/asistente…daca va intereaza real situatia atunci mergeti sub acoperire la (…), sa vedeti cum:
View Comment– nu se fac cursuri,
– si sa auziti/vedeti cum se spaguiesc examene, si
– cum se spaguiesclucrari de final care sunt plagiate in toata regula – xerocopiate de catre chiar profesorii indrumatori – faceti o analiza comparatie in ultimii 10 ani si vedeti cum sunt copii la indigo!!!
Este o reala bomba de scoala, lipsita de calitate in care nu se studiaza nici macar daca tu ca si cursant ai vrea pt ca nu ai cu cine si nici de la cine. Dar banutii se sifoneaza dupa bunul plac. Pacat ca demersul jurnalistic a ramas la nivel de stire de can-can, superficial – si alte orase au acelasi sistem de admitere, fara necesitatea prezentarii diplomei de Bac si stau mult mai bine decat SM…..oare de ce? daca va pasa intrati sub acoperire si devoalati spagile si plagiatele – daca nu ignorati realitatea in continuare.
Dumneavoastră ca ziariști aveți obligația să scrieți și fața cealaltă a monedei. Din păcate la cele descrise de dumneavoastră ași avea de adăugat unele întrebări nelămuriri și precizări ca profesor cu o vechime vastă. Eu am ascultat și candidații foști eleve care din păcate au avut multe nelămuriri. Comisia a renunțat la testul grilă pentru că nu e relevent probabil profesorii Universitari sătmăreni sunt mai deștepți decât colegii din centrele universitare de renume. Nu știu domnii și doamnele doctori la rezidențiat au avut test grilă și de ani de zile funționează corect. Și la admitere se foloșește aceași sistem, pentru că este cel mai obiectiv mod de a evalua cunoștințele dobăndite, Însă acest test trebuie pregătit din timp și cu pricepere. Comisia a făcut subiectul, dar eu nu am văzut afișat baremul de corectare deci nu se știe pe ce criteri au fost măsurate cunoștințele . Deci lipsă de transparență , posibilitatea de a întroduce un plan subiectiv la determinarea rezultatelor. Examenul a început cu o întrziere de o oră din cauza subiectului. În sală candidații au intrat cu telefoane mobile. Erau camere de supraveghere dar cine le verifică? Un alt aspect Candidații la înscriere au plătit 600 ron (examenul de rezidențiat 500) și au fost obligați să se înscrie în sindicatul asistenților deși nu sunt angajate -160ron pentru 6 luni. Oare nu este aici ceva dubios cu banii? Întorcănd la rezultate sunt convinsă că nivelul de cunoștință este mai ridicată decăt s-a arătat după examen. Adică nu 7% ci pe undeva pe la 50% . Din păcate sunt foarte multe semne de întrebare care ar trebui clarificate.
View CommentPentru comentul anterior vrea să spun că mulți profesori își fac treaba deci nu este adevărat că nu se țin cursuri pot să spun din experiența de profesor de liceu/profesional și universitar.
Sa fim seriosi ! Cauzele se stiu de mult. Ne facem ca nu le stim si trecem nepasatori pe langa, pe criteriul-nu e treaba mea, nu ma amestec-.
View CommentDevine treaba noastra doar cand avem nevoie de serviciile lor si constatam ca sunt nulitati profesionale.
Exista cursanti care locuiesc in strainatate si fac curs la zi in Romania. Cum ?
Primim la „post liceal” cursanti care nu au bac-ul, deci nu au liceu.
Despre examene si licenta nu mai vorbesc , ca se stie.
Din pacate, concursurile pentru orice post unde statul are implicatie, sunt cu dedicatie, așa ca acești ansolvenți vor avea și posturi.
Cazul relatat mai sus nu este o exceptie. Este doar un caz in care examenul a fost ” pe bune „.