FOTO. În județul vecin, cine nu colecteze selectiv rămâne cu gunoiul la poartă și mai primește și amendă
Colectarea selectivă a deșeurilor dă bătăi de cap băimărenilor. Pentru a fi în conformitate cu prevederile din domeniu, autoritățile fac monitorizare, iar cei care nu sortează corect gunoaiele rămân cu deșeurile în fața caselor.
În Baia Mare, locuitorii rămân cu gunoiul la poartă şi se aleg cu amenzi pentru că nu ştiu ce deşeuri să pună în pubele. Cei de la Administrația Domeniului Public fac monitorizări, iar în cursul zilei de ieri, peste 80 de pubele au rămas neridicate și asta pentru că oamenii au aruncat în ele tot ce le-a venit la mână: de la sticle la plastice, hârtie și mâncare stricată.
” Acolo unde pubelele nu au fost ridicate, deșeul era amestecat cu foarte multe materiale reciclabile. Pe pubelele cu conținut neconform au fost aplicate stickere cu specificarea motivului de neconformitate. Poliția Locală a întocmit procese verbale de constatare, iar cetățenii care nu au respectat selectarea la sursă vor fi chemați la sediul Poliției Locale pentru aplicarea de sancțiuni. Amestecarea reciclabilelor cu deșeu rezidual duce la contaminarea acestora, ceea ce nu mai permite reciclarea. Asta înseamnă mai mulți bani plătiți de fiecare dintre noi operatorului de salubrizare pentru tratarea și depozitarea deșeului. Sortând la sursă reciclabilele reducem cantitățile care ajung la depozitare. Ca și consecință se micșorează costurile de operare, cu efect în taxa de salubrizare”, au transmis autoritățile din județul vecin.
În pubela pentru deșeu rezidual pot fi depozitate doar resturile alimentare, excrementele animalelor de casă, scutece de unică folosința/tampoane, șervețele murdare, resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frișcă), ouă întregi, grăsimi animale și uleiuri vegetale,conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară.
Cei care nu fac compost în gospodărie, în pubela pentru deșeu rezidual pot să mai pună resturi vegetale din curte, zaț de cafea, resturi de legume si fructe.