Cât de greu își pot sătmăreni cumpăra o locuință dacă au nevoie de credit. Stăm mai prost decât județele din vecini
Potrivit unei analize realizate de jurnaliștii de la Hotnews, județul nostru nu stă deloc bine atunci când ne uităm la cât de accesibil este un credint pentru locuință. Stăm mai prost decât vecinii din Maramureș, Sălaj și Cluj.
Ușurința de a obține un credit ipotecar se calculează cu ajutorul Indicelui de Accesibilitate (Housing Affordability Index- HAI). Acesta se obține raportând venitul median la venitul minim necesar pentru obținerea creditului.
Salariul median este salariul care împarte salariații în două părți egale: jumătate au salariile sub salariul median iar cealaltă jumătate îl au peste salariul median. În România, salariul median este mai mic decât cel mediu, întrucât avem mulți salariați cu venituri mici și puțini cu venituri mari și foarte mari. Mai spunem că suntem pe ultimul loc în UE după nivelul salariului median, explică jurnaliștii de la Hotnews, care au și realizat un top național în ceea ce privește accesibilitatea creditelor pentru locuințe în județele țării.
Satu Mare se află pe locul 16 de la coada clasamentului, sub Maramureș, Sălaj și Cluj.
Evident, Capitala este orașul în care salariile permit o accesibilitate ridicată a creditelor ipotecare. Alături de București, un grad de accesibilitate de peste 100% întâlnim în Cluj, Ilfov, Timiș, Sibiu, Argeș și Prahova.
În Satu Mare, accesibilitatea este de 84.43, față de Maramureș, unde este 85.33 sau Sălaj, cu 86.77.
Adică, la ce salarii au sătmărenii, cu greu se pot gândi la un credit pentru locuință, dacă ne uităm la veniturile solicitate de bănci pentru acordarea împrumuturilor.
Harghita, Gorj și Neamț, unde indicele de accesibilitate este sub 80%.
Doar Bihor și Bistrița-Năsăud au înregistrat scoruri mai mici decât Satu Mare, în regiunea de nord-vest a țării.