O persoana fara cunostinte tehnice poate instala un certificat SSL?
Ati achizitionat un certificat SSL si sunteti nerabdator sa il instalati? Daca da, inseamna ca sunteti cu un pas mai aproape de un site web securizat. Protejarea datelor personale ale vizitatorilor dvs. este extrem de importanta. Avand in vedere numarul tot mai mare de amenintari cibernetice, criptarea traficului websitului dvs. reprezinta minimul in ceea ce priveste siguranta pe care o puteti oferi audientei dvs.
Obtinerea unui certificat SSL este rapida daca apelati la un provider cu experienta (un exemplu aici). Aveti multe optiuni disponibile si puteti alege un produs SSL in functie de nevoile, bugetul dvs si de tipul de validare. Odata finalizat procesul de validare veti primi certificatul SSL (procesul de validare poate dura intre cateva minute si cateva zile lucratoare).
Partea complicata incepe cand trebuie sa instalati un certificat SSL pe serverul dvs. Dupa cum s-a dovedit, instalarea cu un singur click nu este o optiune. Daca nu sunteti un utilizator tehnic si nu ati mai instalat un certificat pana acum, este posibil sa va dea batai de cap.
Desigur, puteti citi un tutorial de instalare si sa-l urmati pas cu pas dar nu exista garantii ca il veti instala corect, in special avand in vedere jargonul tehnic implicat. Un certificat gresit configurat se traduce in probleme pentru website-ul si traficul dvs. Browserele il vor marca instantaneu ca „not secure”, deoarece nu este securizat. Pentru a evita erorile SSL de conexiune, lasati instalarea certificatului SSL pe mana unui profesionist.
Va puteti intreba probabil: Daca fiecare website are nevoie de un certificat SSL in zilele noastre, de ce partea de instalare nu este mai usoara de efectuat? Motivul consta in serverele web. Fiecare server are propriile sale reguli/proceduri de configurare a certificatelor SSL. Interfetele web difera iar pe unele platforme trebuie sa utilizati linia de comanda pentru a importa certificatul. Daca nu aveti aceste cunostinte, probabilitatea de a instala corect certificatul este redusa.
Pentru a incarca certificatul SSL in mod corect trebuie sa cunoasteti bine panoul de control (dashboard-ul) si meniurile serverului dvs. Cele mai frecvente doua greseli care apar la instalarea unui certificat SSL sunt:
Lipsa certificatelor intermediare
Certificatele intermediare sunt esentiale pentru compatibilitatea browserului. Un certificat intermediar lipsa afecteaza lantul de incredere SSL si creeaza probleme, in special pe dispozitivele mobile. Potrivit Google, 36% din problemele de validare pe dispozitivele Android sunt cauzate de certificate intermediare insuficiente / incorecte. Instructiunile privind incarcarea certificatelor intermediare variaza de la server la server. Este o sarcina potrivita mai degraba pentru administratorii de sistem experimentati decat pentru incepatori in domeniul SSL.
Protocoale vechi care sunt inca activate
Majoritatea site-urilor web utilizeaza protocolul TLS 1.2, care a fost introdus in urma cu peste un deceniu. In timp ce TLS 1.2 este sigur si de incredere, noul protocol TLS 1.3 a eliminat cifrurile invechite si a introdus un TLS handshake mai rapid. Adoptarea sa este inca lenta, cu doar 26,5% din primele 150.000 de site-uri web Alexa care o folosesc. Ceea ce este ingrijorator este numarul de site-uri web (60%) care accepta inca vechiul protocol TLS 1.0. Nu mai vorbim de cele 6,8% dintre website-urile care sunt inca pe tehnologia SSL 3.0 considerata depasita.
Protocoalele mai vechi sunt vulnerabile la atacurile „man-in-the-middle” (MITM) care apar atunci cand o entitate externa intercepteaza o comunicare intre doua sisteme. De aceea este necesar sa va asigurati ca serverul dvs. accepta cele mai recente protocoale TLS. Din nou, este vorba despre chestiuni tehnice, care ar trebui sa fie gestionate de profesionisti care stiu exact ceea ce fac.
Dupa cum vedeti, instalarea unui certificat SSL nu este tocmai simpla pentru utilizatorii neexperimentati. Este mai bine sa angajati un dezvoltator sau un inginer de sistem si sa aveti certificatul instalat in cateva minute, decat sa incercati sa il instalati singur si sa pierdeti timp pretios si efort.
FOTO: pixabay.com