Un consilier local vorbește despre ”mașinațiuni imobiliare” la ștrandul din Satu Mare. Slabe șanse de redeschidere
Consilierul local PNL, Victor Cernea, a precizat că își dă tot concursul pentru a sprijini conducerea Primăriei Satu Mare în vederea redeschiderii ștrandului, dar – spune consilierul liberal – ”fără să particip la mașinațiuni imobiliare”.
”Având în vedere că vine vacanța, tot mai mulți copii și-ar dori să se răcorească, să se joace în apă, în siguranță. Pe această cale aș dori să întreb Primăria Satu Mare când se va anunța redeschiderea ștrandului, când pot veni copiii sătmăreni la ștrandul municipalității?! Anunț că în calitatea mea de consilier local voi monitoriza și voi sprijini toate demersurile administrației locale pentru redeschiderea ștrandului, fără să particip însă la mașinațiunile imobiliare ce pun în pericol redeschiderea ștrandului! De altfel, cred că toți sătmărenii așteaptă redeschiderea ștrandului, iar conducerea primăriei trebuie, în cel mai scurt timp, să rezolve această problemă mult prea uitată!”, a spus Victor Cernea.
Reamintim faptul că firma Beny Alex – cea care a administrat ștrandul din municipiul Satu Mare – a intrat în insolvență. Ceea ce este sinonim cu blocarea oricăror șanse ca ștrandul să fie deschis prea rapid. Cu toate că după ce a câștigat procesul cu Beny Alex, Primăria Satu Mare a somat societatea ca în termen de 10 zile să predea amplasamentul și bunurile de retur.
Doar că, din cauza procedurilor legislative stufoase, sunt șanse foarte mici ca ștrandul să se deschidă în acest an! Dacă nu chiar nule. O recunoaște chiar primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.
”În țara asta sunt legi, sunt contracte. La ora asta nu avem posibilitatea nici juridică, nici fizică să deschidem ștrandul. Să fie foarte clar. Am luat toate măsurile ca acel concesionar care pentru al treilea an consecutiv nu a deschis ștrandul și nu prestează servicii publice către cetățeni, să fie sancționat de către Consiliul Local, care a desființat acel contract. În acest moment, mingea este în terenul instanțelor de judecată”, a spus primarul Kereskenyi.
Consilierul local Ștefan Ressler, avocat de profesie, a explicat întreaga situație din perspectivă juridică, acuzând firma de rea-credință.
”Această societatea ne-a solicitat nouă, Consiliului Local, mai multe milioane de euro drept despăgubire, iar noi le-am spus pas, că nu suntem de acord. Ei au cerut Tribunalului Satu Mare suspendarea deciziei Consiliului Local prin care am anulat contractul și au câștigat în prima instanță. Primăria a câștigat apoi la Curtea de Apel, iar apoi a cerut societății în cauză să predea obiectivul în folosul cetățenilor, dacă tot nu au avut activitate timp de doi ani. Iar răspunsul societății a fost copilăresc și neserios. Raportat la această rea-credință a societății, urmează ca Primăria Satu Mare să ceară prejudicii în instanță. Această societate este acum în insolvență, deci cu recuperarea sumelor… vom mai vedea”, a explicat Ștefan Ressler.
Reprezentanții firmei Beny Alex SRL au precizat pentru PresaSM că au propus încetarea pe cale amiabilă a Contractului de concesiune nr. 47.225-573/26.11.2008, cu preluarea tuturor investițiilor de către Primăria și Consiliul Local Satu Mare, dar numai după plata unor despăgubiri în cuantum de 26.056.791,4 lei.
Sumă ce reprezintă diferenţa dintre valoarea totală a investiţiei realizate, în cuantum de 32.777.549,31 lei, şi valoarea investiţiei amortizate, în cuantum de 6.720.757,87 lei.
In decembrie 2008, când a fost semnat contractul de concesiune reprezentantii SC BENY ALEX SRL au știut de la bun început din clauzele contractuale că dacă nu vor finaliza investiția vor pierde tot fară drept de despăgubire!!!În decembrie 2008 în contextul începutului crizei financiare acest contract s-ar fi impus ca să nu mai fie încheiat, dar au existat interese politice care au susținut până la urmă încheierea acestuia indiferent de consecinte!! În realitate acest contract trebuia anulat de CL încă din 2010 pentru că SC BENY ALEX SRL nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, dar din nou din considerente politice, cu toate că toți erau constienti că această firma nu avea disponibilitatea financiară pentru edificarea proiectului, nici măcar să-și plătească taxele pentru autorizațiile de construire, s-a decis ilegal printr-un nou act aditional prelungirea duratei de executie a investitiei.!!!!!În mai 2012 s-au acordat ilegal de Primăria SATU MARE autorizațiile de construire, cu toate că autorizațiile ar fi trebuit să fie obținut anterior edificării construcțiilor, pentru o parte din edifiiciile ridicate de această societate!!!!La fel în mai 2012, SC BENY ALEX SRL nu realizase nci 25% din obligatiile contractuale dar în contextul că îmn acest oral nu aveau unde să se scalde cetățenii iar s-au închis ochii de autoritatea locală și politicieni facându-se un nou compromis pentru această firmă, oare de ce ?????Până la această dată orice novice în materie dacă ar studia obligațiile contractuale și-ar da seama ca SC BENY ALEX SRL că nu le-a respectat dar că a încasat anual bani, mai exact timp de 7 ani și până în 2019 din urma investitiei fără ca să plătească la ANRM redevență pentru exploatarea apei termale!!!!DSP Satu Mare nu verificat dacă apa termală întrunea condițiile pentru a fi dăunătoare sănătății sau nu, cu toate că nu a existat nici un aviz și plătită taxa de explorare a apei către ANRM decât parțial!!Întru-un cuvânt datorită autoritătilor locale, care au încasat de la această firmă o redevență simbolică și a intreselor politice s-a ajuns în această situație!!! Acest contract de concesine nu s-ar fi impus ca să fie încheiat, întrucât autoritatea locală din taxe și impozite și fonduri europene ar fi putut construi și dezvolta baza de agrement fără aportul nici unei societăți însă voința politică și-a pus amprenta și au influențat negativ acest proiect!!!!
View Comment