FOTO/VIDEO. Victimele inundațiilor din 1970, comemorate la Satu Mare
Victimele indunațiilor din 1970 au fost comemorate astăzi la memorialul ridicat în cartierul 14 Mai. Zeci de sătmăreni și-au pierdut viața după ce râul Someș a acoperit un sfert din județ.
Astăzi s-au împlinit 52 de ani de la catastrofalele inundații în care și-au pierdut viața 56 de sătmăreni. Județul Satu Mare a fost cel mai lovit de inundațiile din 1970, iar pagubele produse de revărsările apelor au fost atunci estimate la aproape 300 de milioane de lei.
La fel ca în fiecare an, autoritățile locale și județene s-au adunat la monumentul ridicat pentru a comemora tragedia în cartierul 14 Mai.
În discursul său, primarul municipiului Satu Mare a vorbit nu doar despre distrugerile provocate și pierderile de vieți omenești, ci și despre solidaritatea și reziliența locuitorilor sătmăreni.
56 de oameni şi peste 20.000 de animale au murit în timpul inundațiilor din 1970. Alte câteva mii de sătmăreni și-au pierdut agoniseala de o viață, după ce apele au acoperit o treime din judeţ şi mai bine de jumătate din oraşul Satu Mare. Pierderile suferite de populaţie au fost estimate de autorităţile de atunci la 259 de milioane de lei.
Semnalul de alarmă cu privire la creşterea periculoasă a nivelului Someşului s-a tras cu o zi înainte de dezastru, în 13 mai. În dimineaţa zilei următoare, apele Someşului începeau să acopere judeţul. Digul s-a rupt în zona localităţilor Văii Vinului, Culciu Mare, Apa şi Odoreului.
Apa a inundat terenurile agricole, satele, dar şi o jumătate din municipiul Satu Mare. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în cartierul de jos al oraşului, denumit azi „14 Mai”, unde a fost măsurată şi cota maximă a apei: doi metri. Nicio casă cartier nu a rămas neatinsă. Echipa de salvare a populaţiei a fost condusă de un reprezentant al Ministerului Internelor, venit special din Capitală. Un grup de 10 pompieri de la staţia locală a fost la datorie timp de două săptămâni, fără pauze, încercând să salveze cît mai mulţi oameni şi cât de multe bunuri.
trist dar adevarat ,am lucrat la lichidarea urmelor sale .la curatat moloz de la gara la centru ,foarte mult in zona veche agentia de voiaj azi apaserv si muzeul judetean .hoituri de animale .moloz ,materiale diferite. vai,vai vai. atunci am vazut unitate la oameni nu azi cand s ar manca unii pe altii.
View Comment