Burtoșii din Poliția Satu Mare, la contraatac. Ironii la adresa șefului care îi supraveghează
Supărare mare în rândul unor angajați din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare. Și asta după ce comisarul șef Claudiu Butnaru (împuternicit adjunct al inspectorului șef al IPJ Satu Mare) le-a cerut polițiștilor să nu fenteze orele de pregătire fizică.
Cum verificarea situației ”din teren” ar putea fi o muncă imposibilă, comisarul șef Butnaru le-a cerut subofițerilor și ofițerilor să trimită o fotografie prin care să dovedească că efectuează orele de sport obligatorii. Care – atenție – se efectuează în timpul serviciului. Pe cale de consecință logică și legală, neefectuarea orelor de pregătire fizică este sinonimă cu chiulul de la muncă.
Așa se face că unii agenți au mers cu pâra la sindicaliștii din Poliția Română, iar comisarul șef Butnarul și-a luat o ”săpuneală” publică de la sindicaliștii de la Europol. Să își bage mințile în cap și să nu mai îndrăznească să îi verifice pe bravii purtători de burtă, dintre care unii ar trebui să umble cu buteliile de oxigen după ei.
Le reamintim polițiștilor leneși că pregătirea fizică a polițiștilor este reglementată de Ordinul MAI 154 din 2004. Document arată că ”participarea la activitatea de educaţie fizică reprezintă o responsabilitate individuală şi constituie obligaţie de serviciu pentru poliţişti”.
Sunt două modalități de pregătire, una obligatorie, cum ar fi ”educația fizică” și cealaltă, individual-facultativă, cum ar fi ”sportul”. La art. 9, ordinul ne spune că polițiștii au obligația să participe anual, la cel puțin 50% din totalul orelor afectate educației fizice.
Mai exact, structurile operative beneficiază de pregătire accentuată de 6 ore/săptămână. Spre comparație, efectivele SAS (mascații, cum sunt cunoscuți în general) au alocate 10 ore/săptămână. Așadar, pentru un lucrător de operativ – adică polițistul de la care așteptați să vă apere, nu cel care învârte pixul pe la contabilitate ori cadre – ar trebui să facă 52 X 6 = 312 ore/an pregătire fizică ori nu mai puțin de 156 ore (50%).
Ce fel de sporturi trebuie să practice polițiștii?! Art.39, la aliniatul 1, ne indică următoarele: ”Pregătirea fizică generală se execută de către personalul din toate categoriile de solicitare fizică şi cuprinde teme şi şedinţe din atletism, gimnastică şi jocuri sportive: baschet, fotbal, fotbal-tenis, handbal, oină, rugby, tenis de câmp, tenis de masă şi volei”.