Sute de bărbați ucraineni nu vor să lupte. S-au adăpostit în județul Satu Mare
De la declanșarea acestei crize, în județul Satu Mare au fost înregistrate 273 cereri de acordare a statutului de azilant în România. 105 dintre acestea au fost formulate de cetățeni ucraineni în punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Satu Mare, iar alte 168 de către persoane depistate la frontiera verde în zona de competenţă a sectoarelor P.F. Tarna Mare, Negreşti Oaş sau Halmeu.
În data de 02 mai a.c., în jurul orei 14.00, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Tarna Mare, județul Satu Mare, au depistat, la aproximativ 1.000 de metri de linia de frontieră spre interiorul țării, pe direcția localității Tarna Mare, un cetățean ucrainean, în vârstă de 40 de ani, care a trecut din Ucraina în România, pe frontiera verde.
În data de 01 mai a.c., în jurul orei 09.30, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Halmeu, au depistat, la aproximativ 1.500 de metri de linia de frontieră spre interiorul țării, pe direcția localității Cidreag, două persoane – cetățeni ucraineni, în vârstă de 25, respectiv 46 de ani, care au trecut din Ucraina în România, pe frontiera verde.
În data de 30 aprilie a.c., în jurul orei 12.00, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Negreşti Oaş, au depistat, la aproximativ 500 de metri de linia de frontieră spre interiorul țării, pe direcția localității Cămârzana, şase persoane – cetățeni ucraineni, cu vârste cuprinse între 21 şi 54 de ani, care au trecut din Ucraina în România, pe frontiera verde.
Toate aceste persoane au solicitat o formă de protecție statului român întrucât vin dintr-o zonă de conflict, motiv pentru care s-au demarat procedurile specifice în astfel de cazuri.
În toate aceste cazuri au fost informate autoritățile abilitate.
FOTO: Arhivă