FOTO. Laleaua pestriță, apariție unicat în Munții Oașului. Într-un peisaj spectaculos
Peste 100 de exemplare de lalea pestriță, floare aflată pe lista plantelor protejate de lege, au fost descoperite în munții Oașului de un grup de amatori de plimbări prin natură. Cei de la Drumeții Hai-Hui au și identificat zona și se întreabă dacă autoritățile nu se vor autosesiza pentru a proteja exemplarele de floare rară.
Laleaua pestriță, care se afla pe lista plantelor protejate de lege pentru ca este pe cale de dispariție, a fost identificată în Munții Oașului, din județul Satu Mare.
„Munții Oaș reușesc din nou să ne surprindă în mod plăcut, de data aceasta prin prezența Lalelei Pestrițe, mai precis a speciei Laleaua Pestriță de Munte, Fritillaria Montana, o plantă care face parte din categoria celor ocrotite prin lege și care crește cu predilecție la altitudini mai mari și în sol calcaros, spre deosebire de cealaltă specie întâlnită la noi in țară, Laleaua Pestriță, Fritillaria Meleagris, care preferă altitudinile mai joase și solul mai umed. Perioada de înflorire Aprilie – Mai.
Locația unde am găsit această frumoasă floare este pe teritoriul comunei Gherța Mică, în Masivul Frasinul Mare la o altitudine de cca 500 metri. Ca să fim mai preciși în zona Secătura, în dreapta Văii Prihodiște, lângă locul numit de localnici “ La Stâncă “ , acolo unde începe și Jgheabul Secăturii,” spun cei de la Drumeții Hai-Hui.
Potrivit amatorilor de plimbări în natură, în zona din Gherța Mică au găsit circa 100 de exemplare.
„Am găsit la locație circa 100 de exemplare de Lalea Pestriță de Munte dispuse pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați, deci putem spune că avem deja o prezență destul de bună a acestei plante aici și sperăm ca în anii care vin să fie și mai multe, dacă nu se va interveni în zonă în mod distructiv ( incendiere, tăiere )”, precizează sursa citată.
În ceea ce privește modul în care floarea rară a ajuns să se extindă în zona munților Oașului, iubitorii de natură au și o explicație.
„Noi credem că semințele au ajuns purtate de fronturi atmosferice din una din zonele apropiate în care se găsește specia ( Bihor – Defileul Crișului Repede, Sălaj – comuna Românași, Maramureș – Defileul Lăpușului ),” spun cei de la Drumeții Hai-Hui.
Fiind vorba despre o specie rară, amatorii de plimbări în natură speră că autoritățile vor reacționa pentru a proteja zona.
„Poate se sesizează și vreo instituție în măsură ( Primăria Gherța Mică, CJ, Ocolul Silvic care are parchetul respectiv în administrare, etc. ) și se vor întreprinde acțiuni de conservare și punere în valoare a locației, mai ales că pe lângă prezența Lalelei Pestrițe de Munte avem aici și un superb punct de belvedere către Munții Igniș ( Vf Pietroasa și Vf Muntele Mic ), Lacul Călinești Oaș și Vf Jelejnic, Culmea Codrului și chiar către orașul Satu Mare”, au conchis cei de la Drumeții în Natură.
În Satu Mare, laleaua pestriță poate fi găsită în Viile Satu Mare, pe o proprietate privată, lăsată în mod deliberat fâneață, pentru a proteja specia.
Dacă voiau să o protejeze, nu divulgau unde se poate găsi, iar Dvs. nu făceați public pe portal. Acum o să meargă toți ”iubitorii de natură” și vor culege tot. Păcat!
View Comment