FOTO. Las Fierbinți de Satu Mare. Sătenii care se poartă prin tribunale și pe la poliție
Trist, dar adevărat! Pentru că nu pot să ajungă sub nicio formă la un numitor comun, unii membri ai asociației de crescători de bovine din localitatea Baba Novac, orașul Ardud, au ajuns să se dea în judecată. În mod repetat. Și cum asta nu ar fi fost de ajuns, s-au mai depus și niște plângeri penale. Ultima ședință de astăzi, 17 aprilie 2022, dintre membri asociației s-a lăsat cu un circ de pomină și fără niciun rezultat. Singura certitudine este că fermierii, prinși la mijloc, nu își vor putea scoate legal animalele la păscut, iar apa pentru bietele vaci a fost sistată din cauza unei datorii către Apaserv.
De unde a început totul
Primăria Ardud a concesionat către asociația fermierilor din Baba Novac o suprafață de 168 de hectare de pășune. Suprafață care astăzi, teoretic, trebuia să se împartă între fermieri. Pentru că în doar câteva zile începe sezonul de pășunat. Dar în loc să se înțeleagă ca și niște buni vecini și consăteni, totul a degenerat într-un carusel de acuzații.
Nici măcar secretarul orașului Ardud, Cristian Micle, prezent special la ședință, nu a reușit să găsească un numitor comun, iar într-un final a părăsit ședința. Mai ales că aceasta a scăpat de sub control. La fel au făcut și o parte dintre fermieri.
Luptă două părți, suferă un sat întreg
Prezent la fața locului, reporterul PresaSM a asistat la întreaga dispută, care nu a dus lipsă de ”discuții” cu iz penal. Actorii principali: reprezentanții fermei administrate de către SC SUV Angus SM SRL, pe de o parte, și președintele asociației Ioan Pișcoran și soția acestuia, Cornelia Pișcoran, care ocupă funcția de cenzor, pe de altă parte.
Cei doi au fost acuzați de reprezentanții SC SUV Angus SM SRL, care deține cel mai mare efectiv de vaci din cadrul asociației, de faptul că ar conduce discreționar și ar împărți cele 138 de hectare de pășune după criterii netransparente.
În ședința de astăzi, în care trebuia să se împartă pășunea, președintele Ioan Pișcoran a precizat că nu le va da niciun hectar celor de la SC SUV Angus SM SRL, invocând faptul că reprezentanții fermei ar avea datorii către asociație. La fel s-a întâmplat (spre stupefacția unora din sală) și când a venit vorba despre documentul pe care asociația ar trebui să îl elibereze fermei în cauză pentru obținerea subvențiilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Întrebat fiind despre ce datorii concrete ar fi vorba, răspunsul nu a venit în mod clar și cu dovezile de rigoare.
Ce spun cei de la SUV Angus SM
Reprezentanții fermei zootehnice au deschis nu mai puțin de șase procese în instanță împotriva asociației (pe unele le-a și câștigat), fiind depusă și o plângere penală la Poliție pentru abuz, vizată fiind conducerea asociației.
”Nu există transparență, se conduce discreționar această asociație. Ni se cere să plătim niște datorii/penalități care nu ne sunt imputabile nouă. Apoi, ni se refuză acordarea unei suprafețe de pășune, doar pentru că așa doresc cei care conduc asociația. Normal că ne căutăm dreptatea în instanță sau la Poliție. Când am vrut să ne înțelegem ca oamenii civilizați, nu am avut cu cine”, s-au plâns cei de la SC SUV Angus SM SRL.
Ce spune conducerea asociației
La rândul lor, președintele Ioan Pișcoran, și cenzorul Cornelia Pișcoran, i-au acuzat pe reprezentanții SC SUV Angus SM SRL de faptul că îi tracasează prin plângeri penale și acțiuni civile în instanțele de judecată.
”Scopul acestor acțiuni este să ne facă să acordăm suprafețe mai mari de pășune în favoarea SC SUV Angus SM SRL. Al cărei efectiv de animale este în creștere. Este adevărat că cei de la SC SUV Angus SM SRL au venit cu o ofertă de oprire a acțiunilor în instanță și găsirea unor soluții de comun acord, dar ce ni s-a cerut nu putea fi acceptat”, a spus cenzorul Cornelia Pișcoran.
Suferă fermierii nevinovați
Din cauza acestei dispute, care nu are nicio șansă să se soluționeze în mod amiabil, cei care suferă sunt crescătorii de vaci din localitate. Aceștia au asistat la ședința de astăzi fără să înțeleagă mai nimic din tirada de acuzații extrem de dure.
După ce au umblat, fără voia, să dea declarații pe la Poliție și Judecătorie, aceștia se văd acum în imposibilitatea de a-și scoate animalele la pășunat, în mod legal, începând din această lună. Mai mult, din cauza unei datorii de 16.000 de lei către Apaserv, furnizorul județean de apă a sistat serviciile și a deschis o acțiune de executare silită.