Exemplu de bune practici. Centrul ”Casian”, locul din județul Satu Mare în care vârstnicii sunt respectați
În secolul XXI vârstnicii se confruntă cu diferite probleme de sănătate, de excluziune socială, de comunicare, de suport în activitățile funcționale de zi cu zi. Mulți dintre copii acestora au familiile lor, un loc de muncă, unii sunt la o distanță considerabilă față de domiciliul părinților sau sunt plecați la muncă în străinătate, dar doresc să știe că părinții lui sunt în siguranță, că le sunt satisfăcute nevoile zilnice, motiv pentru care foarte multe persoane apelează la serviciile unui cămin pentru vârstnici.
Exemplu concret
Un exemplu este cel al Căminului pentru persoane vârstnice “Casian” din Viile Satu Mare, cu o capacitate de 17 beneficiari. Aici, vârstnicii au parte de servicii de cazare, îngrijire, suport în efectuarea igienei personale, asigurarea asistenței medicale, activități sociale, cultural educative și de socializare.
Căminul pentru persoane vârstnice „Casian” dispune de 8 camere cu câte 2-3 persoane într-o cameră, respectiv cu baie proprie. Totodată, centrul dispune de o sală tip club unde participă la diferite activități de socializare, iar când timpul o permite, vârstnicii petrec timpul în grădina și livada centrului.
Servicii personalizate
Având în vedere că administratorii centrului pun accent pe calitatea serviciilor, dorind ca vârstnicul și familia acestuia să fie mulțumit de serviciile oferite, în centru se intervine personalizat pe fiecare caz, în funcție de nevoile identificate (nevoi de îngrijire, medicale, sociale, de recuperare, de socializare și petrecere a timpului liber).
Pentru a oferi servicii de calitate, Căminul pentru persoane vârstnice „Casian” dispune de personal de specialitate, de îngrijire și asistență medicală, asistență socială, iar în caz de nevoie colaborează cu un maseur, cu diferiți medici specialiști care se deplasează la centru în vederea evaluării stării de sănătate. Dacă situația o impune, centrul facilitează transportul vârstnicului la medicii specialiști sau la comisia de încadrare în grad de handicap.
Important de știut!
Persoanele vârstnice au dreptul la asistență socială, în raport cu situația socio-medicală și cu resursele economice de care dispun. În cazul în care o persoană vârstnică nu are venituri proprii sau acestea sunt insuficiente pentru plata contribuției lunare în cadrul centrului si nici susținătorii legali nu o pot plăti, diferența de cost va fi plătita de primăria de domiciliu a vârstnicului, potrivit legii 292/2011.
Angajament și responsabilitate
Morar Ioan, administratorul Căminului pentru persoane vârstnice “Casian” din Viile Satu Mare spune că grija față de persoanele dragi, mai în vârstă, se poate manifesta atât prin dragostea și aprecierea pe care le-o oferim în fiecare zi, cât și prin asigurarea accesului la o îngrijire adecvată și la servicii medicale specializate.
”Pentru a-i face fericiți și a le aduce echilibrul emoțional de care au atâta nevoie, avem datoria morală să le oferim tot ceea ce este necesar unui trai potrivit vârstei și îndeletnicirilor vieții lor curente. Singurătatea la bătrânețe este mai mult decât o experiență emoțională, este o problemă reală care duce la depresie și la degradarea stării de sănătate. Ca să avem grijă de părinți, nu este suficient să îi purtăm în suflet. Când puterea lor slăbește, e important să le arătăm că ne pasă de ei și ne îngrijim să le fie bine”, a spus Ioan Morar.
Pentru mai multe informatii si detalii se poate suna la numărul de telefon 0755925590, persoana de contact fiind Morar Ioan.
Sau pagina de facebook: Camin pentru persoane varstnice « Casian ».