Rateu la Cubic?! Soluții de ”compromis” pentru a salva milioane de euro. Șeful de proiect a renunțat
După incidentul care a avut loc în luna ianuarie, când parcul Cubic, încă nefinalizat, a fost acoperit de apă, autoritățile locale au dat firmei executante un ultimatum. RO-VERDE LANDSCAPING S.R.L., una din cele mai mari firme de spații verzi din România, este atât proiectantul, cât și executantul lucrării, iar în termen de 30 de zile trebuia să vină cu o propunere pentru remedierea situației, astfel încât să fie evitate viitoare inundații în zona parcului.
Dar nu s-a reușit respectarea termenului, fiind invocate condițiile meteo. Conform informațiilor PresaSM, principala soluție pentru remedierea problemei ar fi realizarea unui sistem de drenare. Un astfel de sistem a fost prevăzut în studiul de fezabilitate, dar cei de la Ro-Verde se pare că au optat pentru o altă strategie.
”Un sistem de drenare a fost prevăzut în studiul de fezabilitate, dar proiectantul a renunțat la el. A pus un pat solid de piatră, crezând că astfel se va rezolva problema pânzei freatice care să inunde zona după precipitații însemnate cantitativ. Iată că nu e așa”, au spus surse avizate pentru PresaSM.
Chiar și prin realizarea acestui sistem de drenare există o altă mare problemă: capacitatea limitată a sistemului de canalizare de a prelua apa din zonă. În cazul unor ploi abundente, sistemul nu mai face față nici pentru străzile din jur.
Din câte se pare, cei de la Ro-Verde vor să planteze foarte multe plante care să absoarbă o parte din această apă acumulată în exces.
Așadar, se naște o mare întrebare: Unde se va duce apa colectată?! Nici nu este de mirare că fostul șef de proiect din cadrul Primăriei Satu Mare a demisionat.
Reamintim că la începutul lunii ianuarie, multe dintre alei se aflau sub ape, iar terenul era vizibil afectat. Proiectul încă se află în faza de implementare, iar lucrările nu au fost recepționate, au precizat reprezentanții Primăriei Satu Mare, care au adăugat și că au discutat cu reprezentanții companiei și le-au pus în vedere necesitatea remedierii situației.
Parcul care se află în proces de execuție este construit pe locul fostului lac din zonă. Autoritățile locale au licitat un proiect în valoare de 13.185.373,24 lei prin care au propus transformarea lacului, care între timp devenise o adevărată groapă clandestină de gunoi, într-un parc pentru petrecerea timpului liber.
2-3000 de salcii plângătoare,si problema s-a rezolvat ! Costuri aproape zero,pentru că nu este nevoie decât de bețe de salcie împlântate în pământ !! Iar salcia se dezvoltă extrem de repede.
View CommentNu era mai bine sa lase un ochi de apa acolo unde sa se scurga apele? Ceva ca la Iulius Mall, Cluj-Napoca.
View Comment