FOTO.”Ungaria a încălcat grav drepturile refugiaților”. Opinia unui fost ministru de Externe a României
Într-o precizare transmisă pe pagina de socializare a PresaSM, fostul ministru de Externe, Titus Corlățean, explică de ce Ungaria nu trebuia să aibă nicio problemă în a permite refugiaților tranzitarea țării. Potrivit ministrului, Convențiile de la Geneva, dar și dreptul internațional umanitar, protejează refugiații, astfel încât familiile să poată primi ajutor și asistență.
„Un scurt comentariu, potrivit Convențiilor de la Geneva și Dreptului internațional umanitar în general refugiații, adică persoanele care fug pentru a-și salva viața lor și a familiei trebuie să primească ajutor și asistență umanitară fără oprelisti , fără a stabili reguli speciale de acces, care să împiedice ajutorul umanitar. Astfel de proceduri restrictive de acces în cazul refugiaților încalcă grav normele de Drept internațional umanitar. Autoritățile ungare, de altfel, au renunțat după câteva ore să le mai aplice.”, a precizat fostul ministru de Externe, Titus Corlățean.
Convenția privind statutul refugiaților, semnată în 1951, precizează că „statele contractante nu vor aplica, în ce privește deplasările acestor refugiați, alte restricții decât acelea care sânt necesare”, dar și că fiecare stat contractant va acorda refugiaților care se găsesc în mod legal pe teritoriul sau dreptul de a-și alege locul de reședință și de a circula liber”.
În ceea ce privește Dreptul internațional umanitar, acesta acordă un statut special persoanelor care fug din calea războiului.
Potrivit documentelor trimise părților române, autoritățile din Ungaria au solicitat refugiaților papașaport biometric sau pașaport simplu cu viză pentru trecerea frontierei, chiar dacă aceștia doreau doar să tranziteze țara vecină.
Autoritățile de la Budapesta nu au prezentat justificări pentru decizia luată, care a fost cel puțin surprinzătoare, având în vedere că timp de șase zile, refugiații din Ucraina au putut tranzita țara vecină fără documentele respective. La câteva ore după ce autoritățile din România au primit adresa oficială de la Șeful Căpităniei Județene de Poliție Hajdu-Bihar, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat că a vorbit cu omologul său maghiar, iar acesta a revocat decizia.
Ei sunt obișnuiți să încalce legile! Mentalitate de dictator și criminal precum Horthy. Doar sunt prieteni cu criminalul Putin
View Comment@PROFESOR. Poate nu esti bine informat dar tin să precizez inaite de a da cu noroi fără cunoștință de cauză, această interdicție nu este adusă de către Ungaria ci de către statele shengen. România din păcate nu este stat Shengen asta datorită politicienilor noștri realeși. Au trecut 30 de ani și noi tot stăm ore in țir prin vamă. Cu multe lucruri nu sunt de acord cu ungurii dar nu sunt adept pentru a găsi nod in papură doar că sunt unguri. Ungurii vă sunt țapii ispășitori ideali.
View CommentDomnule Foris, Ungaria nu a vrut să ”știe” că în dreptul internațional refugiații sunt exceptați de la aceste reguli. Suntem de acord cu faptul că nu trebuie generalizată problema la nivelul unei întregi țări, dar autoritățile maghiare nu prea au dat dovadă de empatie.
View Comment