Spitalele din judeţ sunt SUFOCATE de cazurile sociale. Ultimul REFUGIU pentru oamenii SĂRACI
Spitalele din judeţ sunt sufocate de cazurile sociale. Practic, unitățile spitalicești s-au transformat într-un ultim refugiu pentru oamenii săraci.
Din cauza miilor de pacienţi cu boli cronice, în special a cazurilor de natură socială, spitalele din judeţ sunt sufocate de cazurile sociale. Toate acestea în detrimentul unei bune desfăşurări a actului medical în direcţia cazurilor reale. Adică a acelei categorii de bolnavi a căror tratare nu se poate face în alte circumstanţe.
Pacienţii cu afecţiuni cronice ar putea fi trataţi atât la domiciliu, cât şi în centre speciale. Ceea ce ar degreva bugetele unităţilor spitaliceşti de o cheltuială semnificativă. Ce ar duce în timp la creşterea inerentă a calităţii actului medical.
Cu alte cuvinte, mai mulţi bani pentru spitale. Din păcate, extrem de puţini medici au curajul să recunoască această realitate falimentară pentru spitale.
Totuşi, unul dintre cei mai reputaţi medici din România a acceptat să pună pe tapet cele mai stringente probleme cu care se confruntă spitalele din judeţul nostru. Este vorba despre dr. acad. Virgil Enătescu,
Cel puţin 10% din pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean Satu Mare reprezintă cazuri sociale. Adică bolnavi care provin din rândul persoanelor defavorizate. Fie că vorbim de oameni fără adăpost, asistaţi social sau pensionari cu venituri mici.
Situaţia este mult mai gravă la Spitalul de Boli Contagioase, acolo unde numărul cazurilor sociale este de peste 30%, în special pe timp de iarnă. Atunci când pacienţii proveniţi din rândurile persoanelor defavorizate aglomerează unităţile spitaliceşti. Acest lucru înseamnă pe lângă bani în plus de la buget, şi aglomerarea unităţilor spitaliceşti.
Conform celor declarate de dr. acad. Virgil Enătescu, există foarte multe cazuri de persoane în care medicul nu le pune diagnosticul corect, fiind îndrumaţi către alte specialităţi. Ceea ce face ca pe de o parte pacientul să nu fie tratat corespunzător, boala devenind cronică. Iar, pe de altă parte, spitalele şi ambulatoriile să devină supraaglomerate.
„Ar trebui să se aloce bani mai mulţi pentru sănătate, la fel ca şi în ţările avansate, acolo unde economia sanitară ocupă un rol foarte important în sistem, iar fiecare scurgere de fonduri este oprită imediat. La noi are loc o risipă inconştientă de bani, din cauza netratării corepunzătoare a bolnavilor. La noi aceştia nu sunt îndrumaţi spre specialităţile de care aparţin cazurile. De exemplu, depresia este cea mai răspândită boală în România, afectând peste 80% din populaţie. Din acest total, 50% din cazuri nu sunt recunoscute la timp, sau chiar niciodată”, a rezumat dr.Virgil Enătescu.
Concret, spitalele sunt aglomerate pentru că sistemul de recuperare nu există. În mod normal, pacienţii trataţi în spitale ar trebui să treacă în centre de recuperare, rămân în clinică ridicând costurile spitalului.