FOTO/VIDEO. Clădire ultramodernă inaugurată la Spitalul Județean. Șanse pentru pacienții critici
Satu Mare are în sfârșit secție modernă de Neurologie. Noua construcție, din curtea Spitalului Județean Satu Mare, a fost astăzi inaugurată. Este vorba despre o clădire modulară cu parter și 2 nivele, care va dispune de 75 de paturi. Tot noua clădire va găzdui și Centrul Stroke care va oferi servicii medicale pacienților cu AVC. Autoritățile se așteaptă ca întreaga secție să fie mutată în noua locație până la finalul lunii februarie.
Pacienții sătmăreni cu afecțiuni neurologice vor putea, în sfârșit, beneficia de condiții de secolul XXI. Noua construcție care va găzdui secția de Neurologie și Centrul Stroke a fost astăzi inaugurată, în prezența autorităților județene și locale.
Clădirea este o construcție modulară, cu parter și două etaje, cu o suprafață totală de peste 2100 m². Astfel, secția de Neurologie va dispune de 75 de paturi, dintre care 10 vor fi destinate secției de Terapie Intensivă pentru pacienții cu AVC.
Cel mai mare câștig este pentru pacienți și pentru aparținătorii acestora, a precizat directorul Spitalului Județean Satu Mare, Adrian Marc, care a vorbit despre cât de problematică era amplasare secției de Neurologie în locația II, la Spitalul Vechi. În momentul când un pacient cu AVC ajunge la UPU, începe o adevărată cursă pentru salvare, în care intervenția rapidă este esențială, iar noua clădire va oferi nu doar confort sporit și aparatură performantă, ci și posibilitatea unor intervenții mai rapide.
„Nu a fost un proiect ușor. Este cea mai modernă, ca confort și ca ambient, unitate de care dispunem acum. Iată că după 47 de ani, vom avea rezultate mai bune, care vor fi apreciate de pacienți. E o unitate pe o structură ușoară”, a precizat directorul SJU Adrian Marc odată cu inaugurarea noii clădiri.
Și șefa șecției de Neurologie, dr. Anițaș Mărioara, a subliniat importanța faptului că noua clădire este aproape de Spitalul Județean, intervențiile rapide fiind extrem de importante și pentru alte patrologii neurologice, nu doar în cazul AVC-urilor.
„La zece pacienți internați, probabil avem un deces. E mult. E foarte important ca pacientul să ajungă cât mai repede la noi, a precizat medicul despre intervențiile în caz de AVC. Cât de repede ajunge și la ce tratament are acces pacientul au impact și asupra sechelelor cu care acesta rămâne în urma accidentului cerebral.
Adresabilitatea secției este mare, peste 2000 de sătmăreni în fiecare an au nevoie de serviciile oferite de secția de Neurologie.
„În jur de 2000 – 2500 de pacienți sunt tratați anual la secția de Neurologie”, a precizat directorul medical dr. Paula Mare. „Și în ultimele șase luni de pandemie, am făcut eforturi pentru a găsi loc pentru toți pacienții sătmăreni ca să aibă parte de tratament”. „Este o secție la care nici nu am visat vreodată. Nu va fi ușor nici acum, să deservești o secție cu 75 de paturi”. „Întotdeauna am considerat că suntem o echipă: medic, pacient, asistente, infirmiere”
Tot pentru confortul pacienților și pentru o intervenție rapidă, legătura dintre corpul vechi al Spitalului Județean și noua clădire se face printre coridor. Astfel, pacienții vor putea fi transferați rapid pentru investigațiile imagistice de care au nevoie.
„Deși au fost dificultăți tehnice, eu zic că s-au străduit și au reușit să facă o clădire nouă, modernă. Noi am făcut un update și în ceea ce privește zona adiacentă, canalizare. Multe dintre lucrările de infrastructură au avut loc și în jurul acestei clădiri”, a mai precizat managerul Spitalului Județean Satu Mare, Adrian Marc. Detaliile de execuție, mă refer la saloane, să vedeți grupurile sanitare, sunt dotate, sunt moderne, ca să existe confort medical și pentru pacienți. Ne vom gândi și la un sistem de televiziune cu circuit închis. Încercăm să diversificăm, pentru a crește confortul pacientului”, a mai spus Marc care a precizat că secția va fi și decorată, pentru pacienți, atât cât va permite legea.
În ceea ce privește aparatura medicală, autoritățile județene au accesat un proiect finanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria, în valoare de 2.462.156 de euro, în timp ce mobilierul nou și modern a fost achiziționat de către Spitalul Județean Satu Mare, având o valoare aproximativă de 1,5 milioane de lei.
Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a precizat că mereu, în conversațiile sale cu parlamentarii și cu factorii de decizie la nivel guvernamental, a vorbit despre necesitatea investițiilor în sănătate și în infrastructura medicală.
„Noua secție care se află în proximitatea Unității de Primiri Urgențe va asigura de acum pacienților cu boli neurologice un timp de intervenție mult mai scurt, acces imediat la investigații de specialitate, o recuperare mult mai rapidă, precum și cele mai bune condiții de cazare și tratament”, a afirmat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.
Tot în noua clădire va funcționa și Centrul Stroke, realizat tot printr-un proiect european, care permite achiziționarea de aparatură dedicată pacienților care au suferit accidente vasculare.
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a precizat că în Nyíregyháza, localitate care are deja un astfel de centru, mortalitatea din cauza AVC a scăzut la jumătate după implementarea proiectului.
Partea din valoarea proiectului care revine Spitalului Județean de Urgență Satu Mare este în cuantum de 847.612,2 Euro (inclusiv TVA), iar cea a UAT Județul Satu Mare fiind de 36.300 Euro (inclusiv TVA).
Startul lucrărilor la noua clădire a fost dat în toamna anului 2020, când s-a emis și ordinul de începere a lucrărilor, iar mutarea noii secții era programată pentru începutul anului în curs.
Valoarea lucrărilor de extindere a Spitalului Județean cu noua construcție modulară se ridică la suma de 12.062.844 de lei, din care 10.717.844 de lei de la Ministerul Sănătății, 1.207.000 de lei de la Consiliul Județean și 138.000 de lei din veniturile proprii ale spitalului.