ANCHETĂ. Cum funcționează rețelele de migranți din județul Satu Mare. O afacere bănoasă (FOTO)
Rețelele de trafic de migranți din județul Satu Mare nu sunt niște structuri extrem de bine puse la punct. Majoritatea acestora au o organizare rudimentară, motiv pentru care le este și ușor autorităților statului să țină fenomenul sub control. Reporterii PresaSM au documentat un astfel de caz și au aflat cum a luat naștere și cum operează o astfel de rețea, respectiv care sunt costurile pe care migranții trebuie să le suporte.
De unde a început o astfel de rețea
Reporterii PresaSM au luat ca și reper un caz petrecut la data de 18/19.09.2021 în Punctul de Trecere a Frontierei de la Petea, atunci când au fost descoperiți 9 migranţi – cetăţeni indieni – într-o autoutilitară condusă de un sătmărean.
Concret, B. Ivan (24 ani), cetăţean român născut în Ucraina, din părinţi cetăţeni români, este un om simplu, fără antecedente penale, reconvertit de nevoie în traficant de migranți. Acesta locuiește împreună cu tatăl său şi partenera de viaţă a acestuia. Mai mult, muncește la firma pe care o are familia.
Doar că a intrat într-o rețea de traficanți de migranți. Iar toată povestea cu iz penal a început la data de 19.09.2021, în jurul orelor 04:00, atunci când pe sensul de ieşire din ţară din Punctul de Trecere al frontierei Petea s-a prezentat la controlul de frontieră inculpatul B. Ivan, conducând autoutilitara marca VW Crafter, cu numărul de înmatriculare specific Marea Britanie.
În urma controlului de frontieră efectuat, în compartimentul marfă al autoutilitarei, ascunşi în spatele unor baxuri de polistiren şi a unei schele metalice, au fost descoperite un număr de 9 persoane de origine afro-asiatică (opt persoane de sex masculin şi o persoană de sex feminin).
În urma efectuării activităţilor specifice privind stabilirea identităţii acestora s-a constatat că niciuna dintre cele nouă persoane nu figurează ca fiind intrate legal în România, iar două dintre aceste persoane au formulat, anterior, cereri pentru obţinerea statutului de azilant, solicitări care le-au fost respinse.
Sătmăreanul avea minciunile pregătite
Cu ocazia constatării infracţiunii, B Ivan a arătat că nu are cunoştinţă despre prezenţa migranţilor în autoutilitara sa, sugerând că aceştia s-ar fi îmbarcat, fără ştirea sa, în mașină, unde acesta s-ar fi oprit pentru a servii masa şi pentru a se odihni câteva ore în maşină, mai înainte de a-şi continua drumul înspre Austria, unde dorea să ajungă cu materialele de construcţie aflate în compartimentul marfă al autoutilitarei.
Cum funcționează rețeua și de unde se întinde
Din cuprinsul declaraţiilor celor 9 persoane (migranţi) a rezultat că au călătorit din India mai întâi cu avionul până în Serbia (în mod legal), de acolo au trecut ilegal frontiera pentru a intra în România, călăuziţi fiind de către un cetăţean din Afganistan.
Pe teritoriul României au fost preluaţi de inculpatul B. Ivan, au fost îmbarcaţi în autoutilitara condusă de inculpat, care i-a transportat pe teritoriul României înspre frontiera cu Ungaria, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat dinspre România spre Ungaria, cu scopul de ajunge în Austria, aşa cum le-a promis, încă din Sebia, cetăţeanul (rămas neidentificat) din Afganistan.
Sătmăreanul i-a ajutat să se îmbarce în autoutilitară şi să se ascundă în compartimentul marfă, în spatele unor baxuri de polistiren şi a unei schele metalice.
Sătmăreanul și-a schimbat declarația și a scăpat de Penitenciar
Conform declaraţiilor date de B. Ivan în faza de urmărire penală, acesta a acceptat să ajute dezinteresat acele persoane care doreau să ajungă la familiile lor şi care i s-au părut neajutorate.
Doar că – din declarațiile celor 9 migranţi rezultă că aceştia au plătit, mai înainte de a porni din India, sume mari de bani (peste 10.000 de euro, fiecare) unei persoane (rămasă neidentificată) care i-a îndrumat pe tot acest traseu.
Faţă de cei 9 indieni s-a dispus renunţarea la urmărirea penală pentru infracţiunea de trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Nu la fel de norocos a fost și B. Ivan, în cazul căruia judecătorii i-au reținut în sarcină intenția directă. Totuși, a scăpat cu o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare.