Criză majoră de personal la Ambulanța Satu Mare. Compartiment cu ”jumătate de normă”
Compartimentului de consultații de urgență la domiciliu din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Satu Mare funcționează la jumătate din capacitate. Și asta pentru că nu sunt medici. Conducerea Serviciului Județean de Ambulanță caută medici pentru a asigura, în special, ture de zi cu program de la 07.00-19.00.
Serviciul de Ambulanță Județean Satu Mare are o structură distinctă denumită “Compartiment de consultaţii de urgenţă şi transport sanitar neasistat ”, funcționând începând cu data de 01.07.2015 doar în procent de 43% , nefiind funcțională 24 din 24 de ore.
În dotarea compartimentului de consultaţii de urgenţă şi transport sanitar se află autoturisme de transport-ACD pentru medicii de gardă în vederea efectuării consultaţiilor la domiciliu. În cadrul acestui compartiment pot efectua gărzi şi medici de familie din afara structurii serviciilor de ambulanţă.
Coordonarea activităţii de consultaţii de urgenţă se face prin dispeceratul medical de urgenţă, aceasta putând fi realizată, unde este posibil, în colaborare cu medicii de familie. Compartimentul de consultaţii de urgenţă şi transport sanitar neasistat funcţionează în regim de gardă şi/sau ture de cel mult 12 ore.
Având în vedere numărul redus de medici, Serviciul de Ambulanță Județean Satu Mare nu poate organiza activitatea compartimentului de consultații de urgență la domiciliu cu utilizarea autospecialelor de tip ACD aflate în dotare 24 din 24 ore.
”Menționăm că prin funcționarea acestui compartiment s-ar degreva din numărul solicitărilor înregistrate spre rezolvare de către echipajele medicale de urgență, solicitări clasificate “cod verde “, unde prezența medicului pentru diagnosticare este esențială și vitală. Astfel s-ar reduce și timpul de răspuns pentru alt gen de solicitări “cod rosu”, ”galben”, ceea ce ar duce la rezolvarea unui număr mai mare de solicitări și un timp de rezolvare mai scurt”, susține conducerea Serviciului Județean de Ambulanță.
Astfel că se impune cooptarea de medici de medicină generală și medici în specialitatile medicină internă și pediatrie din afara unității și includerea acestora în echipa de gardă a institutiei, prin încheierea de contracte individuale de muncă cu timp parțial.