Poveste de film în Satu Mare: mamă și fiu și-au pierdut casa, apoi li s-a făcut și dosar penal
Un bărbat, de 50 de ani, și mama sa, în vârstă de 67 de ani, au fost trimiși în judecată de procurori. Iar Curtea de Apel Oradea a pronunțat recent sentința finală în dosarul în care cei doi au fost cercetați pentru deturnarea unei licitații publice după ce au cumpărat cu 43.000 de lei, la o licitație organizată de un executor judecătoresc, o casă evaluată la peste 100.000 de lei, concurând unul împotriva altuia, informează ziare.com
Istoria acestui caz începe în anul 2014, când BRD a cerut executarea silită a unei familii din localitatea Păulian județul Satu-Mare, care a garantat cu locuința un credit care nu a mai fost achitat. Concret, pentru o datorie de 32.000 de lei, banca a început executarea silită și i-a cerut unui executor să scoată casa cu care a fost garantat creditul la licitație.
Imobilul a fost evaluat la valoarea de 101.400 de lei. După 21 de licitații la care nu s-a prezentat nimeni, imobilul a fost cumpărat la suma de 43.000 de lei de o femeie care a concurat împotriva fiului său.
Potrivit procurorilor care i-au trimis în judecată pe femeie și pe fiul ei, executorul judecătoresc a stabilit, prin publicaţia de vânzare, ca licitaţia să înceapă cu preţul de pornire de 76.050 lei, reprezentând 75% din preţul de evaluare al imobilului de 101.400 lei, bunul licitat putând fi adjudecat minim cu preţul de pornire de 76.050 lei, în situaţia în care la licitaţie se prezenta un singur licitator şi minim cu preţul de 30.420 lei, reprezentând 30% din preţul de pornire, în situaţia în care la licitaţie se prezentau doi sau mai mulţi licitatori.
Practic, susțin procurorii, la licitație au participat doi ofertanți, mamă și fiu, iar prețul la care a fost vândută casa, 43.000 de lei, a fost exact prețul care să acopere datoria băncii și cheltuielile de executare silită.
De altfel, mai spun procurorii, citați de ziare.com, executorul judecătoresc le-a comunicat celor doi că pentru suma de 43.000 lei pot adjudeca imobilul licitat însă pentru aceasta este necesară organizarea unei licitaţii la care să participe amândoi inculpaţii.
Prima fază a procesului în care bărbatul și mama lui au fost trimiși în judecată s-a judecat la Judecătoria Satu-Mare. Cei doi au fost declarați nevinovați, judecătorul considerând că „nu a fost dovedită înțelegerea dintre cei doi inculpați pentru a denatura prețul de adjudecare, preț care a fost stabilit de creditor și adus la cunoștinta licitatorilor de către executorul judecătoresc”.
„În plus, în urma licitației nu a fost produs vreun prejudiciu, banca recuperându-și creanța, ceea ce a și urmărit prin deschiderea dosarului execuțional”, se mai arată în sentință.
Sentința Judecătoriei Satu Mare a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Oradea, care a menținut sentința de achitare a celor doi.
SURSA: ziare.com