Sătmărenii, asaltați de firme intermediare de energie electrică. Mulți au chemat Poliția
Sătmărenii sunt asaltați, pur și simplu, de o perioadă de reprezentanții unor firme de furnizare de energie electrică. Și asta pentru că până la începutul anului 2018, toţi consumatorii casnici vor trebui să îşi negocieze un contract cu un nou furnizor de curent electric, la un preţ de pe piaţa liberă.
Până aici nimic deosebit. Doar că modul în care operează unele societăți trece dincolo de limita normalului. De exemplu, un sătmărean a povestit pentru PresaSM.ro cum la ușa apartamentului său au apărut două persoane, care s-au recomandat a fi de la o firmă de furnizare de energie electrică.
Aceștia le-au spus, folosindu-se de o schemă subversivă, că le expiră contractul și că trebuie să semneze unul nou. Și toate astea pe un ton imperativ, de parcă ar fi o obligație. Cu toate că pe piață operează zeci de astfel de firme. Și mai grav este faptul că aceste firme au acces la baza de date a Electrica, știind căror persoane le expiră contractele. Astfel, metoda este cât se poate de eficientă.
”Au venit la ușa apartamentului un bărbat și o femeie. Ne-au spus că trebuie să semnăm un nou contract pentru energia electrică. Așa ne-au spus de parcă am fi obligați. I-am întrebat că sunt de la Electrica, și au spus că nu. Cică de la ceva firmă nouă. I-am întrebat cum își permit să ne spună pe un ton grav că trebuie, de parcă am fi obligați, să semnăm tocmai cu ei. Atunci au bătut în retragere și au spus că nu suntem obligați, doar că ei au o ofertă cu 30% mai mică decât orice alt operator. Normal că am chemat poliția, care a stat de vorbă și cu vecinii. Sunt mulți sătmăreni care s-au plâns de acest lucru”, a spus un sătmărean pentru PresaSM.ro.
Polițiștii au stat de vorbă cu mai multe persoane, care au acuzat același ton ultimativ. O schemă pe care suntem convinși că au aplicat-o cu succes în alte situații.
Sătmărenii trebuie să știe că nimeni nu poate impune o anumită societate de furnizare a energiei electrice și că decizia le aparține doar lor.
În prezent, furnizarea de energie electrică pentru persoanele fizice este făcută, în România, în general, de ENEL, Electrica, E.ON sau CEZ, însă românii îşi pot schimba compania care le dă curent.
Concret, prin schimbarea furnizorului actual, gospodăriile ies de pe piaţa reglementată şi intră pe piaţa liberă. Adică nu vor mai avea un tarif stabilit de arbitrul pieţei – Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ci îşi vor negocia individual un contract pe un an, de exemplu, un preţ care depinde de cerere şi ofertă.
Cei interesaţi trebuie să ştie că, odată ce au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrică, nu se vor mai putea întoarce în sistemul reglementat.