Cât de poluat este aerul din orașul Satu Mare. Zeci de decese anuale ar putea fi evitate
Satu Mare este în topul european la poluare cu particule PM2.5, cele mai periculoase pulberi în suspensie. Ceva mai bine stăm la poluarea aerului cu dioxid de azot (NO2), arată un studiu publicat de Institutului pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal). Potrivit specialiștilor, zeci de decese anuale ar putea fi prevenite dacă calitatea aerului ar fi îmbunătățită și s-ar încadra în limitele impuse de Organizația Mondială a Sănătății.
Satu Mare se află pe locul 152 din 858 de orașe prezente în studiul ISGlobal atunci când vorbim de poluarea aerului cu PM2.5.
Este vorba despre cele mai periculoase pulberi în suspensie. „2.5“ se referă la dimensiune şi indică o particulă de maxim 2.5 microni. Spre deosebire de pulberile mai mari, încadrate la PM10 (adică particule cu o dimensiune de minim 10 microni), pulberile din categoria PM2.5 pătrund adânc în plămâni, sunt greu de îndepărtat şi provoacă o reacţie a sistemului imunitar. Mai precis, celulele de apărare ale organismului le confundă cu bacteriile şi încearcă să le omoare.
Potrivit specialiștilor, 56 de decese anuale ar putea fi evitate la nivelul municipiului Satu Mare dacă s-ar respecta normele de poluare din 2021 ale Organizației Mondiale a Sănătății. Și dacă s-ar respecta standardele din 2005, tot s-ar putea preveni 28 de decese anuale, spun cei de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona.
Ceva mai bine stă Satu Mare atunci când vorbim de poluarea cu dioxid de azot. Municipiul reședință de județ ocupă locul 697 din 858. Dacă ar fi respectate normele OMS din 2021, s-ar reuși prevenirea a zece decese anuale, au calculat specialiștii.
Satu Mare nu stă bine nici la spații verzi. Specialiștii de la ISGlobal au plasat Satu Mare pe locul 88 din 866 atunci când vorbim de mortalitate ridicată cauzată de lipsa spațiilor verzi. Chiar dacă municipiul are, per total, suficient spațiu verde, ISG estimează că peste 63% din populația orașului locuiește în zone în care mai puțin de 25% din spațiu este destinat vegetației.
Acest lucru se datorează în mare parte incompetenței celor care ne conduc de 30 de ani!
View CommentPrincipala problemă este că fiind un oraș de câmpie, vine o grămadă de praf de la terenurile agricole din jurul orașului.
Altă problemă este viteza de deplasare a autovehiculelor, care este prea mare, și ridică praful!
Metode de rezolvare ar fi mai multe:
– crearea unei centuri vegetale de pomi înalți care să înconjoare orașul,
– spălarea drumurilor și trotuarelor, mai ales în perioada caldă! ATENȚIE la noi nu se spală drumul, ci doar se udă pentru a-l răcori să nu se deformeze!
– INTERZICEREA transporturilor de nisip, balastru sau alte agregate, în remorci neacoperite!!
– reducerea vitezei de deplasare a autovehiculelor, pe toate drumurile din localitate, la maxim 50 de km/h, iar în zonele rezidențiale, la maxim 30km/h, prin instalarea de sisteme de calmare a traficului!