FOTO/VIDEO. Ziua Armatei cu prezență redusă la Carei. Dar cu avioane și elicoptere
Careiul a văzut cele mai restrânse ceremonii de Ziua Armatei din ultimele decenii. Deși era anunțată prezența ministrului demis al Internelor, Lucian Bode, niciun înalt oficial nu a participat la ceremonia de la Carei.
Austeritatea a fost cuvântul de ordine și la Carei, acolo unde, în mod obișnuit, sunt organizate cele mai ample ceremonii dedicate Zilei Armatei. Platoul din fața Ansamblului Monumental „Glorie Ostașului Român” a fost destul de gol.
Seria de manifestări a început la ora 15.00. Programul ceremoniei a cuprins o slujbă religioasă, depunere de jerbe, respectiv sosirea „Ștafetei Veteranilor Invictus” și predarea drapelului în semn simbolic primarului municipiului Carei, Kovacs Eugen. Detașamentul de onoare a fost constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Careiul a fost survolat de avioane de vânătoare Mig Lance-R și elicoptere PUMA, din dotarea Forțelor Aeriene Române. Sprebucuria a câtorva sute de civili prezenți la manifestări.
Faptul că autoritățile au ales varianta unui ceremonial restrâns a fost ilustrat și de lipsa forfotei și agitației din municipiul Carei. În mod obișnuit, înainte de 25 Octombrie, Careiul primea vizite oficiale din partea miniștrilor Apărării, pentru verificarea detaliilor organizatorice, iar anterior aveau loc repetiții pentru parada de duminică. Cu o zi înainte de ceremoniile oficiale, în parcul dendrologic erau amenajate standurile și perimetrele pentru prezentarea dotărilor militarilor români.
În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 Octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.