VIDEO. Liderii PNL Satu Mare explică cum se face reducerea facturilor la gaz și curent
PNL a explicat modul în care se vor aplica prevederile legii consumatorului vulnerabil. Prim-vicepreședintele PNL Satu Mare, Ciprian Costea, a și exemplificat cu cât vor plăti mai puțin români atât pentru energie electrică, cât și pentru gazele naturale, consumate în perioada iernii.
Costea a precizat că suma inițială pe care românii ar fi primit-o ca ajutor pentru facturile de electricitate a fost mică, dar PNL s-a implicat în Senat pentru a crește sumele compensate.
„Suma inițială a compensației a fost mai mică. Momentan proiectul este la Camera Deputaților, dar la Senat, grație colegilor noștri din Senat, s-a reușit creșterea acesteia,” a spus Costea despre compensările pe care consumatorii le vor primi pentru factura de curent. „Prin acest mecanism direct am reușit să scădem în mod real facturile”, a precizat Costea.
Cum se vor compensa facturile pentru energie electrică și gaze:
„Sunt trei tipuri de soluții, iar toate trei vor fi implementate”, a precizat Costea.
- Plafonarea prețurilor – 1 leu kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei kilowatt oră la gaze. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Dacă prețul se duce peste 1 leu/kw, intervine plafonul. Plafonarea se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.
- Compensarea parțială a facturilor – maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze. Compensările se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Valoarea compensării este de 0,291 de lei pe kilowatt oră la curent electric.
- Amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili. Consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale, mai exact pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022. Adică poate să le plătească după ce iese din iarnă.
- De sprijin vor beneficia și IMM-urile. El se va aplica și pentru energie electrică și pentru gaze naturale:
- Aplicarea unui cote reduse a TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clientii finali
- În cazul energiei electrice, exceptarea de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înalta eficienta, accizei;
- În cazul gazelor naturale, exceptarea de la plata contravalorii accizei.
Cum funcționează soluțiile PNL, pentru clienții casnici/cetățeni/gospodării:
La energie electrică:
Prețul pentru energia electrică va fi plafonat la nivelul de 1 leu / kwh, din care prețul energiei plafonate este de 0,525 lei/kwh. Compensarea se va face pe kilowatt oră și va fi de maximum 0,291 lei / kwh. Prin urmare, prețul final la consumatorul casnic, prin aplicarea prevederilor de compensare și plafonare, nu va depăși 0,71 lei/kwh, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Exemplu: Dacă prețul este ca acum, 85 de bani kwh/oră X 100 de kw = 85 de lei/factura. Compensarea este de 0,291 X 100 = 29 de lei. Prin urmare, va plăti 56 de lei. 200 kwh / lună = compensare de 58 lei. Total de plată : 141 lei. 300 kwh / lună = compensare de 87 lei. Total de plată : 212 lei. Limita maximă a consumului de energie electrică pentru care se oferă compensații se mărește de la 1.000 kilowați oră (kwh) la 1.500 kwh, valoare cumulată pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022 (cinci luni).Acest lucru înseamnă o medie de consum de 300 kwh / lună, valoare în care se încadrează covârșitoarea majoritate a românilor, inclusiv în lunile cele mai friguroase.
Potrivit liderului liberal, de facturi compensate se vor bucura un număr de 6 milioane de gospădării din țară, adică circa 15 milioane de români.
„Am reușit să includem în categoria beneficiarilor un număr de 6 milioane de gospodării din România, adică un număr de beneficiari de 15 milioane de români. În schimb, spre deosebire de PSD, noi nu îi vom sprijini pe cei care au două piscine și două Mercedesuri în curtea lor. Noi îi vom sprijini pe cei care au nevoie, și din clasa de mijloc”, a mai spus liderul liberal.
Costea a explicat și modul în care se vor acorda ajutoarele pentru cei care se încălzesc cu gaze naturale.
„Este un ajutor pe care îl acordăm în perioada rece consumatorilor. Și în zona gazelor ne-am gândit și la IMM-uri. Noi vom diminua TVA de la 19% la 5% și va fi eliminată zona de accize, tocmai ca să se ajute zona IMM-urilor, persoanele liber profesionale și persoanele fizice”, a mai spus liberalul. „Sper că lumea înțelege responsabilitatea PNL. Noi ne facem datoria și avem o apăsare serioasă ca fiecare ramură din România să fie ajutată”
Cum funcționează soluțiile PNL, pentru clienții casnici/cetățeni/gospodării:
La gaze naturale:
- Prețul pentru gazele naturale se plafonează la nivelul de 0,37 lei / kwh, tot la consumatorii casnici și tot pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie.
- Compensarea pentru gazele naturale se acordă pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi de gaz pentru cele cinci luni menționate (noiembrie – martie). Asta înseamnă un consum mediu de maximum 200 mc gaz / lună – suficient pentru marea majoritate a românilor care se încălzesc cu gaze naturale.
- Compensarea pentru gazele naturale va fi de maximum 33% din valoarea facturii. Prin urmare, în condițiile în care facturile la gaz vor crește, statul va compensa până la o treime din valoarea acestor facturi.
Explicații de tot kk. Într-un loc explica compensații de 29 Lei/KW pe factura, mai jos explicatiile spun 29 Lei/100 KW, 58 Lei/200 KW, 87Lei/300 KW…. .Ce sa înțelegem?
View Comment