FOTO. Noi marcaje rutiere la Satu Mare: Fără telefon și căști pe zebră!
Noi marcaje rutiere au apărut pe străzile municipiului Satu Mare. Pentru a-i face pe sătmărei să fie cu ochii în patru atunci când traversează strada, autoritățile au apelat la noi pictograme, unele care atrag atenția pietonilor asupra pericolului pe care îl reprezintă uitatul în telefon și ascultatul muzicii atunci când se traversează strada.
Pictogramele speciale au apărut pe strada Rodnei, în speranța că noile semne îi vor determina pe sătmăreni să fie mai atenți atunci când raversează strada. Pietonii sunt avertizați că folosirea telefonului, dar și a căștilor atunci când sunt în trafic, le poate pune viața în pericol.
Marcaje similare au apărut și în alte țări europene, după ce datele au confirmat faptul că distragerea atenției pietonilor a devenit o cauză majoră a accidentelor rutiere în care aceștia sunt implicați.
Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public, avertizau și cei de la IGPR, care în bilanțul publicat care arăta că în perioada 01.01.2019 -15.09.2020, la nivel național, 457 de pietoni au murit și 1272 au fost grav răniți în urma accidentelor rutier.
Printre cauze se numără și neasigurarea corespunzătoare la traverarea străzilor, asta pentru că pietonii desfășurau activități de natură a le distrage atenția, precum folosirea telefonului mobil.
De altfel, un proiect al MAI conține o propunere prin care pietonii care stau cu ochii în telefoane sau ascultă muzică, sau desfășoară alte activități care pot să le distragă atenția ar putea fi amendați.
Proiectul, care modifică Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice propune ca la articolul 167 alineatul (1), după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins: h) să efectueze activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public”.
Bravo, salut ideea și inițiativa primăriei!
View CommentDAR, dacă au avut inițiativa de a vopsi marcaje nereglementate de nicio lege, ar fi frumos să facă și marcaje reglementate, de exemplu marcaje de informare a bicicliștilor și trotinetiștilor care să le reamintească de interdicția de a circula cu bicicletele și trotinetele electrice pe trotuare!!
dacă ai fi cu bicicleta, aș vedea eu după o lună de zile,ce ai mai spune, dacă ai merge zilnic,vreo 3+3 km.
View CommentStimabile domn, de unde ai tras concluzia că nu aș merge cu bicicleta?
Chiar circul cu bicicleta, ce-i drept mai mult în weekend (fac piața) iar în restul săptămânii, ocazional, dar am pista de bicicletă cam pe tot traseul unde circul. Nu aș merge pe trotuar nici dacă m-ar plăti cineva decât pe lângă bicicletă! Ține de mentalitate!
Problema mea este că eu NU folosesc trotuarul, ci circul pe drum, iar unii șoferi mă claxonează și înjură și mă trimit pe trotuar, din cauza unor bicicliști inconștienți care doar așa știu circula!
Adică unii bicicliști (foarte mulți) se feresc de șicanele șoferilor, șicanând la rândul lor bieții pietoni!
Legea spune clar că bicicleta (ca și trotineta electrică) este vehicul, și ca orice vehicul, locul bicicletei este pe drum, nu pe trotuar! Legea trebuie respectată nu dezbătută și ocolită!
View Comment