FOTO. Dispută politică pe tema noului steag al municipiului Satu Mare
Proiectul viitorului steag al municipiului Satu Mare a generat o dispută politică în cadrul Consiliului Local. Majoritatea consilierilor PSD, cu susținerea aproximativă a celor de la PNL, se opun viitorului steag, pe motiv că acesta nu cuprinde niciun element național al României, și amenință că în ședința Consiliului Local de mâine vor cere retragerea proiectului de pe ordinea de zi.
Pe de altă parte, inițiatorii proiectului susțin că discuția nu trebuie dusă într-o zonă politică, opinând că nu prea există motive care să ridice semne de întrebare.
”Steagul municipiului Satu Mare este exact ca și cel actual, adoptat în 1998. Se modifică doar faptul că se scrie Satu Mare în trei limbi. În plus, la ședința cu liderii de grup din Consiliul Local toți au fost de acord. Și li s-au prezentat 5 variante”, au declarat reprezentanții Primăriei Satu Mare pentru PresaSM.
Reprezentanții Primăriei Satu Mare invocă și următoarea prevedere din Legea 141/2015 privind arborarea și folosirea de steaguri proprii:
Dacă proiectul va trece de opoziția politică, acesta va fi transmis Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care va urma procedura mai departe până la adoptarea hotărârii de guvern.
Și USR se opune
Redăm mai jos poziția USR, care sugerează că propunerea de steag al municipiului Satu Mare se inspiră dintr-un steag maghiar: ”Satu Mare are nevoie de multă promovare, iar pentru ca această promovare să aibă efectul dorit, avem nevoie de o identitate vizuală proaspată, în rând cu timpurile noastre. Inspirația vine analizând multe exemple de succes și nu doar cele care convin unei singure persoane. Din păcate, încă odată putem observa lipsa de creativitate și originalitate a executivului Primăriei Satu Mare”.
Proiectul steagului: ”Modelul steagului municipiului Satu Mare este format dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporția între lățimea și lungimea steagului de 2/3, de culoare albastră, având în poziție centrală stema municipiului Satu Mare. Marginile câmpului, mai puțin cea de ridicare, sunt încărcate de o bordură compusă din triunghiuri echilaterale identice ca dimensiune, în secvență recurentă roșu și alb, dispuse cu o latură pe marginea pânzei și cu vârful spre interior. În partea superioară central se află denumirea unității administrativ – teritorială ,,MUNICIPIUL SATU MARE” în limba română și în partea inferioară central, denumirea va fi menționată în limba maghiară ,,SZATMÁRNÉMETI” și germană ,,SATHMAR”. Caracterele vor avea aceeași formă, mărime și vor fi de culoare neagră”.
Semnificaţiile elementelor însumate:
Bastionul se referă la rolul cetăţii în apărarea localităţii.
Leul reprezintă o imagine simbolică pentru ideea de putere şi curaj în luptă.
Chiparosul face referire la bogăţia pomicolă din zonă.
Grilajul reprezintă statutul privilegiat de cetate al oraşului în Evul Mediu.
Întreaga compoziţie a fost inspirată de tradiţia heraldică folosită în perioada interbelică.
Coroana murală cu şapte turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu reşedinţă de judeţ.