DECIZIA judecătorilor: Vasile Țânțaș, condamnat la ÎNCHISOARE pentru distrugerea Hotelului Dacia
Omul de afaceri negreștean Vasile Țânțaș a fost condamnat de către magistrații Judecătoriei Satu Mare la o pedeapsă de un an de închisoare și plata unor despăgubiri de peste 700.000 de lei. Și toate acestea pentru pentru distrugerea hotelului Dacia. Decizia nu este, totuși, definitivă.
Procesul a început în urmă cu un an, când Direcția Județeană de Cultură Satu Mare s-a constituit parte civilă într-un dosar penal în care se cerceta distrugerea monumentului istoric.
Judecătorii au reținut în sarcina lui Vasile Țânțaș infracțiunea de distrugere. Totodată, omul de afaceri este obligat să plătească părţii civile Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană de Cultură Satu Mare, suma de 767.500 euro cu titlul de despăgubiri materiale.
Sentinţa pe SCURT a judecătorilor: ”În baza art.253 al.1,3 şi 5 C.pen. condamnă pe inculpatul Ţ.V. pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, la pedeapsa de: – 1 (un) an închisoare. În baza art.66 alin.1 lit.a şi b C.pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate, conform art.68 alin.1 lit.c Cod penal. În baza art.65 alin.1 şi 3 raportat la art.66 alin.1 lit.a şi b C.pen., interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, care se execută din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate va fi executată sau considerată ca executată. În baza art.25 şi 397 NCPP obligă pe inculpatul Ţ.V. să plătească părţii civile M.C. prin D.J.C. Satu Mare reprezentată de consilierul de la D.J.C.Satu Mare, numitul D.Z. suma de 767.500 euro, despăgubiri materiale. In baza art.273 NCPP obligă inculpatul, să plătească expertului tehnic judiciar A. G. suma de 9405,45 lei reprezentând diferenţa neachitatată din onorariul de expert care a fost redus la suma de 13.267 lei (50 lei/ora). In baza art.274 al.1 NCPP obligă inculpatul, să plătească suma de 4000 lei, cheltuieli judiciare către stat”.
Inaugurat în 1902, hotelul Dacia din Satu Mare a fost privatizat prin metoda MEBO în 1995, când foştii angajaţi au devenit acţionari.
În 2007, clădirea a fost cumpărată de un om de afaceri din Negreşti-Oaş – Vasile Ţânţaş, care a plătit 1,7 milioane de euro. Noul proprietar s-a angajat să o renoveze şi să o transforme într-un hotel de lux. Însă investiţiile au fost abandonate din cauza crizei.
Doamne da sa fie adevarat!!! Simbolul orasului la distrus intrun hal de ruina!! Nu l bagati in puscarie, taxatil dublu!!!!
View CommentHmm… El da acum Statul in judecata pt ca i-a blocat conturile neputand astfel efectua mai departe lucrarile.. Asa ca, sa nu ne miram daca o sa scape cu basmaua curata…
View Comment