FOTO/VIDEO. Ministerul Dezvoltării a aprobat trei creșe moderne pentru județul Satu Mare
Trei creșe moderne vor fi construite în județul Satu Mare, două în municipiul reședință de județ și una în municipiul Carei. Documentațiile complete au fost depuse deja de autoritățile locale, arată documentele ministerului Dezvoltării. Autoritățile din Satu Mare au precizat până acum doar locația de pe strada Poligonului pentru construcția unei creșe medii.
Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației anunță aprobarea primelor 138 de creșe noi, moderne, la nivel național.
„Conform ordinului de ministru, în fiecare municipiu din fiecare județ poate fi construită o creșă. Urmează să fie aprobate și alte cereri, astfel se vor putea construi creșe și în orașele mai mici și, unde se justifică, și în mediul rural”, a precizat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Autoritățile din Satu Mare au reușit să fie printre primele care au depus documentația completă.
”În total există 47 de cereri aprobate, cu documentația completă depusă. Dintre acestea, sunt patru județe (Covasna, Galați, Satu-Mare și Sibiu) unde fiecare municipiu a depus cerere și a adus documentația necesară. Urmează ca, pentru celelalte 91 de finanțări aprobate, autoritățile locale să trimită, în termen de 60 de zile, documentația necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcție a creșelor”, a subliniat Cseke Attila.
Pe baza ordinului de ministru se vor putea semna, la începutul anului viitor, primele contracte cu constructorii.
Potrivit documentelor ministerului Dezvoltării, în județul Satu Mare au fost aprobate trei creșe. O creșă medie și una mare vor fi construite în municipiul Satu Mare. În municipiul Carei va fi construită o creșă mică.
Autoritățile au vorbit până la această oră doar de o singură creșă în municipiul Satu Mare, cea care urmează să fie de dimensiuni medii și ar urma să fie construită pe strada Poligonului.
Ministrul Cseke Attila, aflat la începutul verii în vizită la Satu Mare, a promis autorităților locale finanțare pentru costrucția unei creșe.
Odată cu prezentarea programului național, ministrul a precizat că se vor construi creşe pentru 45-50 de copii adică patru, cinci grupe, creşe pentru şase, şapte grupe – 60 şi 70 de copii şi creşe pentru 10 – 11 grupe de copii, adică 111 copii.
El a menţionat că pentru o creşă mică terenul necesar pus la dispoziţie de către autorităţile locale trebuie să fie de cel puţin 1.524 de metri pătraţi, pentru o creşă medie – 2.062 de metri pătraţi, iar pentru o creşă mare – 2.910 de metri pătraţi.
Creșe moderne cu spații de joacă generoase
Potrivit proiectului, creșele vor fi moderne, dotate cu camere de joacă, dormitoare, spălătorii, bucătării și vor fi prevăzute cu spații de joacă în aer liber generoase.
„Creşele pe care dorim să le construim vor fi cu energie redusă aşa cum ele sunt cunoscute şi ele vor avea toate facilităţile astăzi prevăzute în reglementările legale, vor avea camere de joacă, dormitoare, spălătorie proprie, bucătărie, sală mare funcţională, cabinet medical, spaţii administrative. Spaţiile de joacă în aer liber vor fi generoase, de cel puţin 10 metri pătraţi pentru fiecare copil aşa cum prevede reglementarea legală în vigoare. Vom putea folosi acoperişul şi pentru a amenaja spaţii verzi, terase învertizite, locuri de joacă sigure şi pe acoperiş vom monta panouri fotovoltaice pentru a asigura energia necesară şi a avea un aport de energie verde în funcţionarea acestor creşe. Geamurile, uşile, pereţii şi podeaua vor fi bine izolate, construite cu cele mai noi tehnologii şi încălzirea, respectiv răcirea acestor clădiri se va face prin pompe de căldură”, a spus ministrul Cseke la lansarea programului.