Barna vrea să oprească „exportul de gunoaie pe apă”. Vor fi 12 puncte de colectare de-a lungul graniței
Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat, luni, în cadrul unei vizite în județul Bihor, că în perioada următoare vor fi identificate 12 puncte de-a lungul graniței unde vor fi instalate echipamente care să oprească deșeurile de pe râuri să mai ajungă în Ungaria, titrează Digi24. Autoritățile din țara vecină au solicitat în repetate ori intervenții pe râurile de la graniță.
Ministrul Mediului spune că a discutat cu autoritățile maghiare și a stabilit împreună cu acestea să ia măsuri concrete pentru a „preîntâmpina exportul de deșeuri plutitoare”.
„Sunt mai multe investiţii care sunt în derulare în judeţul Bihor. Cel mai important lucru pentru următoarele săptămâni, în următoarele luni este identificarea acelor puncte unde vor fi instalate sistemele de preluare a deşeurilor plutitoare de pe râurile care se îndreaptă către Ungaria. Din păcate, de foarte multe ori pe aceste râuri au fost transportate cantităţi uriaşe de deşeuri către ţara vecină. Am avut o vizită de lucru în Ungaria şi am stabilit împreună cu autorităţile maghiare că vom lua măsuri concrete pentru a preîntâmpina în viitor acest fenomen de export de deşeuri plutitoare”, a declarat ministrul Mediului.
Tanczos Barna spune că vor fi 12 puncte de-a lungul graniței, iar în perioada următoare vor fi lansate studiile de fezabilitate.
„Sunt 12 puncte de-alungul graniței unde vor fi instalate echipamente care vor prelua deșeurile de pe aceste râuri. Sunt in curs de identificare cele douăsprezece puncte, anul acesta vor fi lansate licitaţiile pentru studiile de fezabilitate şi vom aloca fonduri pentru construirea acestora”, a mai declarat ministrul Mediului.
Ungaria a tras nenumărate semnale de alarmă
Autoritățile din țara vecină au tras nenumărate semnale de alarmă. Ehipamente similare au fost montate inclusiv pe Someș, în Ungaria, pentru colectarea deșeurilor, iar tone de gunoaie, în special pet-uri și alte materiale plastice, au fost „pescuite” din râuri, în special după perioada indunațiilor din această vară.
La începutul lunii iunie, purtătorul de cuvânt al Direcției Naționale a Apelor din Ungaria anunța că în numai câteva zile, de pe porţiunea din Ungaria a râului Someş, au fost scoase 257 de metri cubi de deşeuri care proveneau din bazinul hidrografic românesc, fiind aduse de apele umflate ale râului.
Poluarea de atunci a fost semnalată nu numai de sistemul de camere web instalat, ci şi de personalul responsabil, care a observat că apele râului aduceau cu sine până la 100-120 de PET-uri pe minut, a spus.
Atunci, a precizat purtătorul de cuvânt, pentru prima dată pe Someș, au fost puse în funcție utilajele pentru colectarea deșeurilor, dezvoltate de Ungaria. Din moment ce Someşul este un râu mai îngust decât Tisa, au reuşit să oprească aproape complet traseul deşeurilor, a explicat purtătorul de cuvânt.
Citește și:
FOTO. ZECI DE SĂTMĂRENI AU SPUS “NU” INDIFERENȚEI. AU STRÂNS GUNOIUL DE PE MALUL SOMEȘULUI
FOTOGALERIE. MALURILE RÂULUI SOMEȘ SUNT INUNDATE ÎN SATU MARE. AVERTIZARE COD GALBEN
FOTOGALERIE. MUNȚI DE GUNOAIE PLUTESC PE RÂUL SOMEȘ. IMAGINI DEZOLANTE ÎN SATU MARE