În ce condiții și când am putea renunța definitiv la mască, chiar și în interior
Guverrnul a pregătit un calendar al relaxărilor, măsuri care urmează să fie implementate în funcție de rata de vaccinare și rata de infectare. Printre cele mai așteptate decizii sunt cele referitoare la mască. Dacă din 15 mai, Executivul a decis să se renunțe la obligativitatea purtării măști în spațiile deschise, pentru renunțarea completă la mască încă mai avem de așteptat.
Documentul care prezintă calendarul măsurilor de relaxare a fost publicat vineri seara. Una dintre cele mai așteptate măsuri a fost cea cu privire la purtarea măștii în spațiile deschise. Guvernul a decis ca, începând cu 15 mai, mască să rămână obligatorie doar în spațiile închise și în spațiile deschise aglomerate, adică în piețe, târguri, la mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, dar și în zone cu potențial aglomerat.
Măsura se va menține și după 1 iunie și 1 iulie, asta dacă sunt atinse ținele de vaccinare. Autoritățile și-au propus ca, până pe 1 iunie, 5 milioane de români să fie vaccinați anti-COVID-19.
O veste bună ar putea să vină în luna august, dacă este atinsă ținta de vaccinare și dacă numărul cazurilor noi rămâne scăzut. Atunci, arată documentul publicat de Guvern, se va lua în discuție și dacă mai este nevoie de masca de protecție în spațiile închise.
„Începând cu 1 august, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs și evoluția situației epidemiologice nu va indica o creștere accentuată a principalilor indicatori, se propune reanalizarea necesității portului măștii de protecție în toate spațiile închise”, se arată în documentul publicat de Executiv.