Alternative naturale pentru clasica vopsea de păr
Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupați de felul în care arată, chiar și de vopsirea părului. În secolul al XIX-lea a fost descoperită substanța para-fenilendiamină și așa a apărut prima vopsea păr sintetică. În timp, datorită succesului avut, s-a creat o întreagă industrie ce a îmbunătățit și diversificat gama de modele și culori.
Cum funcționează aceasta? Culoarea părului natural este determinată de cel puțin două gene ce reglează producția de melanină. Cei doi pigmenți, feomelanina și eumelanina influențează nuanța de păr pe care o are un om. La aplicarea unui colorant pe păr, substanțele componente interacționează cu pigmenții naturali și îi inlocuiesc cu o culoare nouă. În funcție de vopseaua utilizată schimbarea poate fi temporară sau permanentă.
Dacă te gândești să îți schimbi culoarea părului, află că ai multe tipuri de produse la care poți apela. În magazinele de profil și nu numai, găsești coloranți în diferite forme ca: vopsea de păr sintetică (cu sau fără amoniac), șampon, spumă sau gel colorant, pudră colorantă, ceară profesională sau pentru amatori, pieptene cu cretă pentru colorarea părului, cremă sau soluție pentru decolorare și altele. Majoritatea produselor de pe piață îți oferă o schimbare temporară, în afară de vopsele sintetice permanente. Dar și acestea sunt eficiente o perioadă limitată, deoarece părul care crește nu este afectat, el păstrându-și culoarea naturală.
Ai folosit vopsea de păr, știi că are multe avantaje și a fost constat îmbunătățită compoziția în așa fel încât să afecteze în cât mai mică măsură scalpul și părul, dar vrei totuși alterantive. Mai jos gasești câteva variante pe care le poți încerca, dar ține cont de specificul tău. Orice variantă alegi să folosești, testează înainte pe o șuviță.
Metodele naturale de vopsire a părului nu sunt pentru o schimbare radicală a culorii. Pentru aceasta apelează la vopsea sintetică și, de preferat, la un salon. Pentru nuanțare, întreținere sau o schimbare ușoară poți alege ingrediente din natură.
Dacă ai părul blond sau șaten deschis și vrei să îi creezi tonuri mai deschise, poți folosi flori de mușețel. Prepară o infuzie concentrată și aplică după șamponare și clatire, mai multe zile. Folosește balsam dacă ai părul mai uscat și nu exagera, deoarece îi poate afecta strălucirea. Pentru a închide părul ca nuanță, toarnă pe păr, după șamponare, o cană de ceai de frunze de nuc sau frunze de salvie. Lasă să acționeze 10 minute apoi clătește și aplică un balsam natural.
Pentru păr șaten folosește rubarba sub formă de mască preparată din: 3 mâini de rădăcină măcinată amestecată cu suc de lămâie, puțin ulei de măsline și o lingură de apă, cât să se formeze o pastă pe care o aplici pe păr și o lași să acționeze 40 de minute. Clătește și aplică balsam, dacă simți că este nevoie. Cafeaua scoate în evidență nuanțele părului și o poți folosi să îți clătești părul cam 15 minute, turnând cu o cană din ligheanul cu lichid, de la rădăcină până la vârfuri. Lasă să acționeze 15 minute apoi clătește.
Dacă vrei să înviorezi părul roșcat fără vopsea de par, amestecă praf de henna cu apă cât să se formeze o pastă pe care o aplici cu o pensulă și apoi acoperi capul cu o folie de plastic. După 30-60 de minute, în funcție de preferinte, spală părul cu un șampon natural, clătește și aplică balsam. Ca alternativă poți folosi suc proaspăt stors de morcov sau sfeclă roșie, aplicat după spălare, beneficiind și de un tratament de regenerare și revitalizare a părului.
Pentru un păr castaniu sau brunet, fă o soluție dintr-un praz tocat fin și fiert timp de 20 de minute, cu care te clătești după fiecare șamponare. Mai poți clăti părul și cu o fiertură de coji verzi de nuc, dacă vrei să îi conferi o nuanță roșcată. Pentru a obține efecte luminoase adaugă oțet alb la clătirea finală.
Îngrijește părul și încearcă să folosești cât mai des produse naturale și poți obține rezultate spectaculoase chiar și fără a apela la vopsea de păr.