FOTO/VIDEO. Situație inedită. Un uliu atacă localnicii care merg la cimitir
Localnicii din Santăul Mare, comuna Borş, județul Bihor se tem să mai meargă în cimitirul satului din cauza unui uliu şorecar, titrează jurnaliștii de la eBihoreanul.
Cel puţin un localnic s-a ales cu răni serioase în cap, provocate de pasăre, iar specialiştii spun că singura soluţie este ca uliul să fie capturat şi relocat, dat fiind că face parte dintr-o specie protejată.
Din ce povestesc localnicii, pasărea îşi face veacul în arborii din cimitir şi, când vede oameni în apropiere, zboară spre ei, aşa cum face când atacă şoareci sau fazani pe câmp.
Unii au reuşit să se ferească, alţii nu, şi cel puţin un sătean a fost rănit de zburătoare. Bărbatul s-a ales cu o crestătură destul de adâncă în creştet, făcută de ghearele ascuţite ale păsării.
Din câte se pare, pasărea a fost crescută, de când era pui, chiar de un localnic din Santăul Mare, dar acum, ajunsă la maturitate, şi-a luat zborul din curtea acestuia. Bărbatul ar fi găsit-o căzută din cuib, cu un picior rupt, a îngrijit-o şi a hrănit-o, astfel că i-a rămas alături, până recent.
„Persoana care a crescut uliul zice că nu-l mai poate prinde, nu-l mai ascultă. De ce atacă, totuşi, oameni, eu nu pot să înţeleg. Un uliu sălbatic nu atacă oamenii, ăsta domesticit da”, a mai spus primarul localității pentru jurnaliștii de la eBihoreanul.
La fața locului s-au deplasat și mai mulți ONG-iști. Aceștia au constatat că în copacii din cimitir trăisec trei șoricarei, dar unul singur este agresiv. Specialiștii au atras atenția și asupra faptului că habitatul păsărilor răpitoare este tot mai redus din cauza activităților umane.
ONG-iştii au sesizat Garda de Mediu Bihor, pentru că situaţia este paradoxală: localnicii sunt în pericol din pricina păsării, dar aceasta face parte dintr-o specie protejată, aşa că nu poate fi nici măcar capturată, fără aviz de la Ministerul Mediului.
SURSA: Bihoreanul.
Are cuib prin preajmă, de aceea atacă!
View Comment