Candidații PSD Satu Mare explică de ce trebuie să crească salariul minim
Creșterea salariului minim și a veniturilor în general este principala dorință a sătmărenilor, exprimată în întâlnirile pe care candidații PSD la Parlamentul României, Ioana Bran, Octavian Petric și Gabriel Leș, le-au avut în această campanie electorală. Astfel, prioritatea PSD imediat ce va ajunge la guvernare va fi creșterea salariului minim la 1450 de lei în 2017 şi până la 1750 în 2020. De asemenea, PSD își propune o creștere a salariului mediu cu 40% de la 2815 lei la 3950 lei, impozit ZERO pentru românii care au salarii mai mici de 2.000 lei și de 10% ( față de 16% acum) pentru salarii mai mari de 2.000 lei. Tot în buzunarul românilor se va resimți scăderea TVA la 18% din 2018.
Majoritatea candidaților PSD Satu Mare pentru Parlamentul României vin sau au activat mult timp în mediul privat. Ioana Bran este un tânăr întreprinzător, care a contribuit la dezvoltarea unui brand la nivel național și internațional, Octavian Petric a fost un important om de afaceri, până să devină deputat, iar Gheorghe Marincaș, Rodica Maxi și Adrian Micle sunt și ei înreprinzători cunoscuți chiar la nivel național.
Tocmai pentru că vorbesc din propria experiență, candidații PSD Satu Mare susțin propunerea partidului de a majora salariul minim. O astfel de măsură ar fi foarte benefică pentru firmele din Satu Mare care se confruntă cu o mare criză de forță de muncă, dar în același timp ar asigura un nivel de trai puțin mai bun pentru mii de sătmăreni.
”Un salariu minim majorat ar conduce la o diminuare a exodului de personal calificat. Sunt foarte mulți sătmăreni plecați la muncă în străinătate, care s-ar întoarce acasă, sunt mulți sătmăreni care muncesc pentru companii din Cluj, Timișoara sau București și care ar fi foarte valoroși pentru firmele din Satu Mare, considerând că majorarea salariului minim va duce și la o creştere a salariului mediu și a salariilor în general”, a declarat Ioana Bran, candidatul PSD Satu Mare la Camera Deputaților.
”Nivelul actual este mai degrabă favorabil investiţiilor în regim lohn. Salariul minim trebuie să crească pentru că este apropiat de valoarea ajutorului de şomaj. Creşterea salariului minim este o decizie bună, pentru că banii se întorc în consum”, a declarat și deputatul Octavian Petric.
Candidatul PSD la Senat, Gabriel Leș, a avut numeroase întâlniri cu întreprinzători, cu primari, dar și cu oameni simpli care i-au spus că măsura privind creșterea salariului minim este una obligatorie pentru momentul actual în România.
”Majorarea salariului minim va încuraja populaţia aflată în sistemul ajutoarelor sociale să îşi găsească mai repede un loc de muncă. Există deja probleme foarte mari cu asigurarea necesarului de forţă de muncă la multe companii”, spune Gabriel Leș, candidat la Senat.
Un studiu realizat de Ministerul Muncii arată că România are penultimul salariu minim pe economie ca valoare din Uniunea Europeană, mai mic fiind doar în Bulgaria. Chiar și în Serbia, o țară extracomunitară, salariul minim este mai mare decât în România. Aproximativ 1,3 milioane de români câștigă salariul minim pe economie, insuficient pentru a asigura necesarul zilnic.
Obiectivul PSD este să avem mai mulţi români în clasa de mijloc. Fiecare cetăţean şi fiecare familie care munceşte din greu trebuie să aibă şansa de a face parte din clasa mijlocie, adică să aibă o slujbă bine plătită, acces la o educaţie de top, servicii medicale de calitate şi banii pentru a îşi permite o vacanţă pe an, în familie. PSD vrea să readucă România pe creştere şi să ridice nivelul de trai al românilor pentru a face parte din clasa mijlocie. Acesta este singurul mod prin care România poate fi mai puternică.