Sentință definitivă: Mircea Govor, achitat de judecători. A fost acuzat de șantaj prin presă
După ce a fost condamnat de către Tribunalul Satu Mare la doi ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, Mircea Govor – prin avocații săi – a declarat apel împotriva acestei sentințe. Astăzi, judecătorii Curții de Apel Oradea l-au achitat pe linie.
Potrivit bihorjust.ro, Curtea de Apel Oradea a respins apelul DNA, dar le-a admis pe cele declarate de Mircea Govor și un alt inculpat, Constantin Mirel Vlas. Instanța a desființat sentința Tribunalului Satu Mare prin care Govor a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru una dintre cele trei capete de acuzare și l-a achitat pe acesta în baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedură penală – fapta nu este prevăzută de legea penală.
Instanța de apel a înlăturat și dispoziția de confiscare specială de la Mircea Govor a sumei de 124.800 de lei și a ridicat sechestrul asigurator asupra unor bunuri deținute de acesta. Achitarea de azi se referă la o acuzație de șantaj pe care procurorii DNA Oradea susțineau că Mircea Govor ar fi comis-o în perioada aprilie-mai 2010.
Reamintim faptul că la nivelul Tribunalului Satu Mare, Mircea Govor a primit doi ani cu suspendare, fiind acuzat pentru că l-ar fi șantajat pe avocatul sătmărean Dicu Levente. În schimb, a fost achitat pentru acuzația de șantaj asupra primarului comunei Odoreu, Dumitru Pop. Govor a mai fost achitat și pentru acuzația de șantaj asupra fostei directoare a Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare, Adina Filip. În schimb, Valer Marian și Mirel Vlas au fost achitați pentru toate capetele de acuzare.
De ce au fost acuzați cei trei. Prezentăm rechizitoriul DNA:
”Folosindu-se de influența pe care o avea asupra unei publicații cotidiene locale, în prezența inculpatului Vlas Mirel, administrator al unei societăți comerciale, a amenințat un avocat din Baroul Satu Mare că, în ziarul respectiv, vor apărea mai multe articole compromițătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obținut mai multe contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice. În continuare, inculpatul Govor Mircea Vasile i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câștige mai multe licitații publice ce se aflau în derulare în acel moment și care erau organizate de instituții cu care firma avocatului avea contract de consultanță juridică pe linia achizițiilor publice”.
Anchetatorii anticorupție susțineau că această conduită i-ar fi creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, ar fi acceptat o solicitare alternativă pe care ar fi formulat-o Mircea Govor Mircea Vasile, ”respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăți comerciale care câștigaseră o licitație privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăți controlate de inculpat. Acest fapt a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în publicația respectivă la adresa avocatului.”
În privința lui Mirel Vlas, Curtea de Apel Oradea a decis modificarea temeiul de achitare pentru infracțiunea de complicitate la șantaj, din art. 16 alin. 1 lit. c Cod procedura penală (nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea), în art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod de procedură penală (fapta nu este prevăzută de legea penală).
SURSA: bihorjust.ro