FOTO. Sătmărenii, tot mai revoltați de poluarea malurilor Someșului. Ajung să strângă singuri gunoaiele
PET-uri, deșeuri alimentare dar și obiecte vestimentare ajung să polueze Someșul și formează adevărate gropi de gunoi improvizate. Sătmărenii care își petrec timpul liber plimbându-se pe malurile râului se declară siderați de situație, iar unii chiar au început să strângă deșeurile singuri, exasperați de cantitatea de gunoaie care sufocă natura.
Încă de la începutul anului, sătmărenii care se plimbă pe malurile Someșului, încercând să scape de aglomerația din oraș, au postat imagini pe paginile de socializare cu mormanele de gunoaie adunate în apropierea râului.
La fel s-a întâmplat și la acest final de săptămână, când un alt sătmărean a decis să își exprime frustrarea tot pe paginile de socializare postând mai multe imagini cu maldărele, în special de PET-uri, adunate în zona verde.
„Este teribil ce priveliște avem pe malurile Someșului. Este plin de sticle de plastic aduse de apă și, bineînțeles, deșeurile aduse aici de oameni”, a scris sătmăreanul revoltat de situația de pe malurile râului.
Sătmăreanul precizează și faptul că s-a apucat singur să culeagă mizeria, dar este nevoie de o acțiune temeinică de curățare și de intervenția autorităților pentru a putea preveni acumulările de deșeuri și poluarea râului.
România, acuzată că „exportă” gunoaie, pe Someș, în Ungaria
La începutul anului în curs, după o perioadă de precipitații abundente și indunații, Ungaria a arătat, din nou, cu degetul spre România și Ucraina, din cauza poluării apelor cu deșeuri.
“La Tivadar (un sat de pe Tisa), 50-70 de sticle ajung în continuare în fiecare minut, iar cifre similare sunt pe râul Someş”, a declarat la începutul luni februarie Gabriella Siklos, purtătoare de cuvânt a Direcţiei pentru gestionarea apelor din Ungaria.
Nu a fost pentru prima dată când oficialii din țara vecină au cerut României și Ucrainei măsuri de urgență pentru curțarea apelor și prevenirea poluării celor două râuri.